Linkovi

Hrvatska jedina zemlja regije s izgledima za dogledno članstvo u EU? (21/3/02) - 2002-03-21


Međuparlamentarna skupina Europskog Parlamenta i Sabora u Bruxellesu je na redovnom sastanku razmotrila pitanje integracije Hrvatske u Europu s osnovnom porukom da brzina ovisi o Hrvatskoj i da je ona za sada, nažalost, jedina zemlja regije s izgledima da u dogledno vrijeme postane kandidat za članstvo u EU.

Hrvatska ima velike izglede da u dogledno vrijeme uđe među prave kandidate za Europsku Uniju, vjerojatno u skupini sa zemljama koje ne obuhvati prvi krug proširenja predvišen za 2004. godinu, no brzina ulaska ovisi samo i isključivo o tome koliko će kvalitetno Hrvatska u praksu provesti slovo Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju, dakle u svakodnevici bez teškoća aplicirati zakone prilagođene europskima.

Proces zahtijeva golem trud, ukoliko trud izostane Hrvatska će se načekati. Za sada je ona, nažalost, jedina zemlja regije jugoistočne Europe koja ima veoma dobre izglede za pridruživanje kandidatima za Europsku Uniju.

Ove su se ocjene čule u srijedu, na prvoj od dvije sjednice međuparlamentarnog skupa izaslanstva za jugoistočnu Europu Europskog Parlamenta i saborskog Pododbora za odnose s euro-parlamentom.

Nova faza odnosa Hrvatske i Europske Unije vidljiva je i iz načina na koji je vođena diskusija, više nema kritika već samo dobronamjernih savjeta i upozorenja. Parlamentarci su ipak upozorili saborske kolege da prevelika očekivanja nisu na mjestu. Povratak izbjeglica proces je pri kraju i njega će, na primjer, Unija prestati izravno financijski podupirati s krajem ove godine.

Parlamentarce je najviše zbunila činjenica da su sve hrvatske političke stranke prihvatile ulazak u Europu za svoj programski prioritet no, istovremeno, kada se izglasavao instrument za pravi početak procesa, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, najveća je oporbena stranka, HDZ, demonstrativno izašla iz sabornice. Međuparlamentarni se skup dotakao i medija, mediji su slobodni, pogotovo tiskani, a jedini slučajevi kontrole zabilježeni su na lokalnim razinama, gdje lokalni političari još uvijek čvrsto drže u šaci neke lokalne radio-postaje. Novinarima ne manjka slobode, već znanja, sposobnosti i osjećaja odgovornosti za priloge, zaključili su euro-parlamenarci.

XS
SM
MD
LG