Linkovi

Senat usvojio prijedlog zakona o reformi financiranja političkih kampanja (21/3/02) - 2002-03-21


Američki Senat usvojio je prijedlog zakona o najdalekosežnijoj reformi financiranja političkih kampanja u proteklih 25 godina. Zakon sada odlazi predsjedniku Bushu, koji je već najavio da će ga potpisati.

Usvojenim prijedlogom zakona zabranjuju se neograničene donacije nacionalnim političkim strankama, poznate kao “meki novac”. Takve donacije – od korporacija, sindikata i pojedinaca – narasle su od 86 milijuna dolara 1992. do 500 milijuna dolara 2000. Ova zakonska mjera, koja je usvojena prošlog mjeseca u Zastupničkom domu, također zabranjuje emitiranje negativnih predizbornih poruka u posljednjim danima prije izbora.

Demokrat Russ Feingold iz Wisconsina jedan je od pokrovitelja usvojenog zakonskog prijedloga.

"Zabranjivanje nereguliranih donacija pomoći će u odmotavanju mreže novca i utjecaja koja je Kongres i Bijelu kuću predugo činila tako ranjivima na privid korupcije," rekao je.

Protivnici usvojene mjere smatraju da će ona oslabiti nacionalne stranke, te da predstavlja kršenje slobode govora, zajamčene američkim Ustavom. Kada predsjednikovim potpisom dobije snagu zakona, namjeravaju dovesti njenu ustavnost u pitanje pred sudom.

XS
SM
MD
LG