Linkovi

Anhony Peraica - kandidat republikanske stranke za Upravno vijeće okruga Cook (21/3/02) - 2002-03-21


Prekjučer su diljem Sjedinjenih Država održana stranačka nadmetanja za nominacije na izborima koji se održavaju u studenom. U saveznoj državi Illinois, za republikanskog kandidata u Upravnom odboru okruga Cook, natjecao se čikaški odvjetnik Anthony Peraica, inače jedan od čelnih hrvatskih lobista u Sjedinjenim Državama.

Anthony Peraica je na stranačkim izborima pobijedio, te je tako postao kandidat Republikanske stranke za člana Upravnog odbora okruga Cook. Gospodin Peraica za Glas Amerike govori o tome kako je prošao izborni dan, te što ga očekuje na izborima u studenom.

Okrug Cook, koji obuhvaća Chicago i njegova predgrađa, najveća je jedinica lokalne uprave u Sjedinjenim Državama. U njemu živi više od pet milijuna ljudi, a proračun okruga iznosi dvije milijarde i 700 milijuna dolara. Okrug upošljava 28 tisuća djelatnika – u upravi, državnim bolnicama, javnom prometu, gruntovnici, sudstvu i zatvorskom sustavu te održavanju javnog zemljišta. Upravno vijeće nadgleda administriranje javnim službama.

Ako u studenom pobjedi svog protivnika iz Demokratske stranke, Anthony Peraica kaže da ga u Vijeću očekuje mnogo posla, iako se radi o funkciji koju vijećnici obavljaju uz svoj redoviti posao. "To će biti posao koji zahtjeva puno radno vrijeme, ako se uzmu u obzir problemi s kojima se suočavamo. Ja sam obećao u okviru svoje kampanje da ću svaka dva tjedna otići u sva 32 mjesta, koji su dio mog okruga, i sastati se sa stanovnicima, da mi kažu što misle, kakvi su njihovi planovi, ideje, što bi oni htjeli da mi napravimo za njih."

Rezultati stranačkih nadmetanja za kandidate u Upravnom vijeću okruga Cook, na izborima u studenom, čikaški je tisak opisao kao “svojevrsnu malu revoluciju.” Naime, stranačku je nominaciju izgubio niz lokalnih političara koji su se smatrali vrlo moćnim i utjecajnim, a njihov je poraz sve do nedavno bio teško zamisliv.

Jednog od njih, vijećnika Ala Carra, pobijedio je Anthony Peraica. "To je bio čovjek koji je uvijek gledao samo svoje osobne interese, a ne interese glasača. Uvijek je imao kontakata s ljudima iz najgorih slojeva, često kriminalcima, koji su zloupotrebljavali sistem za svoje osobne svrhe. Kao republikanac, on je uvijek bio uz demokrate, pogotvo kada se glasalo za povišicu poreza, ili za povišicu vlastite plaće. I to u vrijeme kada budžetski imamo deficit od 110 milijuna dolara. Ta povišica plaća od 40 posto, to je bilo nešto što glasači jednostavno nisu mogli progutati" - kaže Anthony Peraica.

Današnje izdanje dnevnika Chicago Tribune donosi izjavu pobjeđenog Ala Carra, kojem je – kako piše ovaj list – “ovim okončana politička karijera.” Gospodin Carr je upozorio da “Anthony Peraica neće biti pristaša reformi, kojima se mnogi nadaju.” “Ja sam svjestan da nisam cvijeće, ali Peraica je još gori” – izjavio je za Chicago Tribune Al Carr.

Gospodin Peraica usporedio je posljednje dane izborne kampanje s borbom prsa u prsa: "Bila je stvarno bitka, što ovdje kažu hand-to-hand combat. Borili smo se za svaki glas, na svakom glasačkom mjestu."

Kandidate očekuju neizvjesni izbori u studenom. Područje Chicaga tradicionalno “naginje” prema demokratima, i republikanca Anthonyja Peraicu očekuje težak posao. No, tko god pobijedio, Anthony Peraica se nada da će novi članovi Upravnog odbora okruga Cook javnu upravu učiniti boljom, profesionalnijom i poštenijom te je još više približiti građanima.

XS
SM
MD
LG