Linkovi

Pomoć Afganistanu (19/3/02) - 2002-03-21


Dva desetljeća rata u Afganistanu, uključujući deset godina sovjetske okupacije, nakon kojih je uslijedio gradjanski rat i opresivni talibanski režim, doveli su tu zemlju u užasnu humanitarnu krizu. Sada kada je u Afganistanu na vlasti nova prijelazna vlada, u tijeku su opsežne humane operacije.

Treba učiniti mnogo. Medjunarodne organizacije, uključujući one povezane s Ujedinjenim narodima, izdale su apel za više od 120 milijuna dolara za obnovu zdravstvenog sektora u Afganistanu.

Veći broj zemalja, uključujući Jordan i Španjolsku, već su postavile svoje bolnice. Medjutim, to nije dovoljno. Afganistanski narod ima jednu od najgorih zdravstvenih zaštita u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija izvješćuje da oko 6 milijuna afganistanaca nema nikakve zdravstvene zaštite. Jedna četvrtina afganistanske djece umire prije svog petog rodjendana, često od bolesti koje se moglo spriječiti i koje se relativno rijetko javljaju u drugim dijelovima svijeta. Više od 16 tisuća afganistanskih žena umire svake godine od komplikacija u trudnoći. Kontrola zaraznih bolesti, unapredjivanje zaštite majke te rješavaje problema dječjih bolesti nalaze se medju glavnim prioritetima kampanje za prikupljanje sredstava.

Sjedinjene države predvode u unapredjivanju zdravstvene zaštite u Afganistanu. Od prvog siječnja, u kampanji Ujedinjenih naroda protiv ospica, cijepljeno je oko milijun i pol afganistranke djece u životnoj dobi od 6 mjeseci do 12 godina.

Sjedinjene države takodjer pružaju pomoć u medicinskim paketima i sredstvima za zdravstvene centre i pokretne klinike. Sjedinjene države sponzoriraju programe u Afgaistanu kojise bave higijenom, porodiljstvom, zaštitom majke i djeteta, te problemom neuhranjenosti.

Afganistan je bio najveći primatelj američke humanitarne pomoći prije 11. rujna prošle godine. Sjedinjene države su dale više od milijardu dolara humanitarne pomoći afganistanskom narodu od 1979. godine. To je više nego li je doprinijela ijedna druga zemlja. Predsjednik George Walker Bush obvezao se izdvojiti ove godine 325 milijuna dolara humanitarne pomoći afganistanskom narodu.

Talibanski režim prouzročio je patnje ostatku svijeta pružajući utočište i potpomažući al-Qaidu, terorističku mrežu Osame bin-Ladena. Pretvorio je afganistanski narod u žrtvu. Sada im civilizirani svijet, predvodjen Sjedinjenim državama, pristiže u pomoć.

XS
SM
MD
LG