Linkovi

Antisemitizam u Saudijskoj Arabiji (19/3/02) - 2002-03-21


Saudijski prijestolonasljednik, princ Abdulah nedavno je ponudio viziju normalizacije odnosa s Izraelom u zamjenu za mir, koji će se postići pregovorima. Ta inicijativa naglašava koliko je za Izraelce i Palestince važno da ne odustanu od želje da ostvare pravedan i trajan mir. Njome se isto tako skreće pažnja na potrebu da se učini sve što je moguće kako bi se pomoglo u okončanju izraelsko-palestinskog sukoba.

U međuvremenu, postoji nešto što bi Saudijska Arabija – i druge arapske zemlje – mogle odmah učiniti da bi se ublažile napetosti na Srednjem istoku. Mogle bi spriječiti dnevne listove i radio- i televizijske postaje - pogotovo one pod kontrolom države – da potiču na mržnju i nasilje protiv Židova.

10. ožujka, saudijski dnevni list, Al-Rijad, objavio je kolumnu punu zaprepašćujućih protužidovskih laži. Kolumnistica al-Rijada Umajma Ahmad Al-Džalahma iznijela je tendencioznu tvrdnju da Židovi koriste ljudsku krv u kolačima koje pripremaju za svoje vjerske blagdane. Krv za blagdan Purim – napisala je ona – dobiva se ubijanjem “zrelih adolescenata koji, naravno, nisu Židovi, nego su, kršćani ili muslimani…S druge strane,” napisala je al-Džalahma, “za klanje za Pashu mora se koristiti krv kršćanske i muslimanske djece mlađe od deset godina.”

Ovo je naravno, zloglasna “objeda o krvi” – stoljećima stara anti-semitska laž koja se opetovano koristi za poticanje mržnje prema Židovima. No, identificirajući Umajmu Ahmad Al-Džalahmu kao liječnicu sa sveučilišta kralja Faisala u Al-Damamu, saudijski dnevni list također je pomogao da njene laži zvuče uvjerljivo. To svakako nije način za promicanje mira između Arapa i Židova.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Srednji istok mjesto je rođenja tri velike religije – židovske, kršćanske i islamske. Trajni mir u regiji mora počivati na poštivanju prava vjernika svih ovih vjera. To nalaže zdravi razum, “ rekao je predsjednik Bush, dodajući: “No, to nalaže i nešto više – naš osjećaj za moral.”

XS
SM
MD
LG