Linkovi

Na redu je - Irak (20/3/02) - 2002-03-21


“Irak je”, rekao je predsjednik George Walker Bush, “zemlja koju vodi čovjek koji je spreman ubiti svoje vlastite gradjane korištenjem kemijskog oružja. Čovjek koji ne želi dopustiti inspektorima Ujedinjenih naroda da udju u zemlju. Čovjek koji očevidno ima nešto za kriti”.

Tijekom osamdesetih godina, Irak je koristio kemijskom oružje u ratu protiv Irana. Režim Sadama Huseina ubio je otvornim plinom u iračkom gradu Halabja-i oko pet tisuća iračkih kurda, civila. Tijekom 1990. godine Irak je izvšio brutalnu invaziju Kuvajta, pljačkajući zemlju i zatočivši na tisuće Kuvajćana i gradjana drugih država koji su tamo živjeli. Stotine njih još uvijek nisu pronadjene, deset godina nakon iračkog poraza u zaljevskom ratu.

Irak nastavlja razvijati oružje za masovno uništavanje, unatoč rezolucija Ujedinjenih naroda koje ga pozivaju da to obustavi te kojima se od Iraka traži da prihvati inspekcije. U prosincu 1998. godine, Irak je odbio dopustiti inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje ulazak u zemlju. Oni su trebali utvrditi da Irak ne posjeduje sposobnost gomilanja oružja za masovno uništavanje.

Irački režim i dalje je prijetnja ne samo svojim susjedima već i svojim gradjanima. Sadam Husein isušuje močvare na jugu zemlje, nanoseći veliku ekološku štetu, te prisilno preseljava tisuće civila u pokušaju da eliminira oporbu svom režimu. On je nalagao ubijanje muslimanskih svećenika. Troši milijarde dolara na izgradnju raskošnih palača i uvoz alkohola dok iračani nemaju hrane i odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Irački režim ubija proizvoljno. Ukupan broj zatvorenika za koje se vjeruje da su likvidirani od 1997. godine premašuje dvije tisuće i petsto. Organizacije za zaštitu ljudskih prava prikupljaju dokaze i rade na formiranju medjunaordnog tribunala koji bi sudio Sadamu Huseinu i njegovim najbližim suradnicima za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Predsjednik Bush je jasno stavio do znanja da status quo u Iraku nije prihvatljiv. Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice izjavila je: “Ne možemo gurnuti pod tepih ono što je Irak činio u proteklih deset godina. Ne možemo se pretvarati da je to režim kome se može vjerovati da neće doći do oružja za masovno uništavanje.”

Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell, Sjedinjene države vjeruju “da bi promjena režima bila u interesu svih zainteresiranih strana”.

XS
SM
MD
LG