Linkovi

Pred dodjelu Oscara nezapamćene mjere sigurnosti (20/3/02) - 2002-03-20


Uskoro će započeti prebrojavanje glasova za prestižne nagrade Američke filmske akademije, Oscare, koji je biti podijeljeni u nedjelju. Osim glamura, sjaja, filmskih zvijezda, blještavila i moći, naš izvjestitelj Mike O Sullivan javlja da je oko mjesta dodjeljivanja Oscara sve više policajaca te da su uvedene narigoriznije mjere sigurnosti u povijesti ove manifestacije.

Kada su prvi put podijeljene nagrade Američke filmske akademije 1929. godine u Hollywood Roosevelt Hotelu to je bila skromna svečanost. Nedaleko od tog mjesta danas se nalazi Kodak Theatre, dvorana u kojoj će se održati ovogodišnja dodjela Oscara. U svijetlu prošlogodišnjih terorističkih napada, sigurnosne službe ne žele ništa riskirati. U nedjelju, na dan dodjele Oscara, vlakovi podzemne željeznice obilazit će postaju Hollywood-Highland iznad koje se nalazi dvoranski kompleks Kodak. Umjesto tisuća obožavatelja koji se sjate okolo dvorane samo će njih 400 nazočiti dolasku filmskih zvijezda i to nakon što prođu kroz detektore za otrkivanje metala. Zatvaranje ulica već je započelo, a do nedjelje će u cijelom području oko dvorane biti ograničeno kretanje. Neki trgovci su zbog toga ljuti. Steve Greco, vlasnik pizzerije preko puta dvorane, kaže da će izgubiti priliku da zaradi. "Sve će biti zatvoreno u ovom području, neće biti prometa, niti mušterija".

No, za nominirane glumce pooštrene mjere sigurnosti ne bi trebali umanjiti uzbuđenje koje donosi dodjela Oscara. Nicole Kidman nominirana je u kategoriji najbolje glumice za svoju ulogu u filmu “Moulin Rouge”, mjuziklu čija se radnja odvija u Parizu na prijelazu stoljeća. Ona kaže da filmska industrija treba glamur na ovoj godišnjoj svečanosti.

"Kao ženi drago mi se lijepo odjenuti i tako uveličati ovu manifestaciju. Držim da će to biti svečanost filma, trenuci kada će ljudi reći - uživajmo malo u životu."

John Voight nominiran je za sporednu ulogu u filmu “Ali”, o boksačkoj legendi Muhamedu Aliju. On kaže da su Oscari kombinacija uzbuđenja, zabave i napetosti. Pobjednici će, po običaju, biti obasuti ponudama za intervjue i čestitkama prijatelja i obožavatelja, a zatim će uslijediti službene večere i niz privatnih zabava. Pet tisuća sedam stotina glasačkih listića poslano je poštom glasačima, članovima Akademije umjetnosti i znanosti igranog filma. Jučer je bio krajnji rok za povratak tih listića. Samo dvije osobe će znati imena pobjednika, Greg Garrison i Rick Rosas iz tvrtke PriceWaterhouseCoopers prebrojit će glasove i listove papira s imena dobitnika Oscara zapečatiti u koverte. Taj proces će, kao i uvijek, proteći s visokim osiguranjem. Ostatak svijeta doznat će tko su ovogodišnji pobjednici na svečanoj dodjeli nagrada u nedjelju navečer.

XS
SM
MD
LG