Linkovi

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na konferenciji UN-a u Monterreyu (20/3/02) - 2002-03-20


U meksičkom gradu Monterreyu danas se nastavlja Medjunarodna konferencija o financiranju razvoja na kojoj sudjeluje oko osam tisuća sudionika i novinara. Medju njima se nalazi i hrvatsko izaslanstvo kojem se večeras treba pridružiti i predsjednik Stipe Mesić. Sudionicima konferencije danas se obraća glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Već se odvijaju razgovori na razini ministara financija, a hrvatski ministar Mato Crkvenac je zaključio da u svijetu nije problem investicijski kapital nego rizik. Glavna tema ovog velikog svjetskog skupa, na kojem sudjeluju predstavnici iz 180 zemalja i najvećih financijskih institucija, bit će kako prevladati sporenja izmedju nerazvijenih i tranzicijskih zemalja s bogatim zemljama i medjunarodnim financijskim institucijama.

Jedan od organizatora ovoga skupa je Gospodarsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda, kojem predsjedava hrvatski veleposlanik u svjetskoj organizaciji – Ivan Šimonović koji je najavio da će se 21. i 22. travnja u New Yorku, na poziv ECOSOC-a, okupiti ministri financija i predstavnici financijskih insitucija, kao i Svjetske trgovinske organizacije kako bi se konkretno dogovorili o provedbi sporazuma utvrdjenih o Monterreyu.

Sudionici UN-ove konferencije ističu da se vide pomaci nakon što su Sjedinjene Države najavile povećanje inozemne pomoći za pet milijardi dolara te nakon što je dogovor o većem izdvajanju za zemlje u razvoju postignut i u Europskoj uniji.

Nakon prvog dana održavanja Svjetske konferencije o financiranju razvoja zaključeno je da u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju mora doći do jačanja demokratskih institucija, jer, u suprotnom, donatori neće snositi rizik da budu na meti javnosti unutar svojih zemalja, zbog toga što stavljaju novac u ruke korumpiranim državnim čelnicima.

XS
SM
MD
LG