Linkovi

Američki tisak o skandalu u katoličkoj crkvi (19/3/02) - 2002-03-19


Posljednjih tjedana, američki tisak svakodnevno izvještava o skandalu koji potresa katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama. Dnevnik Boston Globe izvjestio je prije dva mjeseca da je bostonska nadbiskupija desetljećima zataškavala slučajeve seksualnog napastovanja dječaka od strane više od sedamdeset svojih svećenika. Slični su slučajevi nakon toga prijavljeni i u više drugih američkih gradova. Uvodničari i komentatori američkih listova najviše su kivni zbog toga što se čini da crkvu – barem za sada – više zanima zaštita svog ugleda i svojih svećenika nego dobrobit napastovane djece.

Washington Post: Grijeh, ali i kazneno djelo

Bostonska nadbiskupija je nedavno vlastima dostavila imena gotovo 90 svećenika, koje roditelji ili žrtve optužuju za napastovanje. Iz svojih je redova, zbog istog djela, udaljila deset svećenika. Uvodničar dnevnika Washington Post tu vijest komentira ovim riječima: “Jedna moćna institucija dopustila je da služi kao skrovište pedofila. Nitko ne bi smio izbjeći odgovornost u ovakvom slučaju. Ovo je slučaj za sud, a ne za socijalne radnike.”

Crkva je u pravu kada želi obešteti žrtve, nastavlja uvodničar washingtonskog dnevnika. Ona je stotinama žrtava – ponekad i nakon nekoliko desetljeća njihove šutnje – isplatila stotine milijuna dolara. “Katolička je crkva u pravu kada govori o grijehu, no radi se i o kaznenom djelu. Zbog toga crkvene vlasti u potpunosti moraju surađivati sa sudstvom” – piše Washington Post.

d'Allesandro: Vrijeme za kardinalovu ostavku

U dnevniku Boston Globe komentar je objavio financijer David d’Allesandro, jedan od prvaka katoličke laičke zajednice u Bostonu. On smatra da se skandal treba rješavati od vrha – treba početi s ostavkom bostonskog kardinala Bernarda Lawa, koji je, kako tvrde mnogi, desetljećima prikrivao slučajeve napastovanja dječaka, većinom ministranata, od strane svećenika.

“Kardinal je zaslužan za mnoge dobre i važne stvari. On na njih zaista može biti ponosan. Danas njima treba pridodati još jednu – svoju ostavku. Jedino će tako njegova nadbiskupija biti u stanju da se obnovi nakon ovakvog skandala” – smatra David d’Allesandro, čiji komentar objavljuje današnji Boston Globe.

Cohen: Riba smrdi od glave

Komentator Washington Posta Richard Cohen o skandalu u kojem se našla katolička crkva piše ovo: “Pedofilija se često u javnosti zna povezivati s činjenicom da katolički svećenici žive u celibatu. Nisam siguran da je to logična veza – naime, nastrani seks ne može nadomjestiti spolne odnose u braku, između muškarca i žene. Međutim, činjenica jest da je katolička crkva postala utočište za muškarce koji imaju problema s vlastitom spolnošću” – piše Richard Cohen.

On dodaje da je za posebnu osudu činjenica što je katolička crkva – kako se čini – više vrednovala vlastite svećenike, nego djecu, koja su im bila stavljena na odgovornost. “Da se radi o bilo kojoj drugoj instituciji, političari bi već pozivali na istragu njezinog vrha. No, kako se radi o ckrvi, svi se skanjuju to učiniti.” Zbot toga, piše Richard Cohen, o ovome se treba prvo izjasniti Vatikan, a kardinal Bernard Law mora otići sa svog položaja. “Jer riba smrdi od glave” – piše komentator Washington Posta.

XS
SM
MD
LG