Linkovi

Kako su napadi od 11. rujna promijenili jezik američkih tinejdžera? (19/3/02) - 2002-03-19


“Washington Post” jutros piše o utjecaju koji su napadi od 11. rujna imali na – jezik američkih tinejdžera. U posljednje vrijeme, za mlade Amerikance strogi profesori su “teroristi”, njihove stroge kazne “džihad”, a odjeća koja više nije u modi – “burka”. Neuredna studentska soba je “ground zero”. Pomalo neobične kolege u razredu, srednjoškolci zovu “talibanima” ili ih pitaju – imaju li bedrenicu. Za nekoga se može reći da ga je teže pronaći nego “bin Ladena”, a zgodni momci su, po novom, “slatki kao vatrogasci”.

”Christian Science Monitor” piše da rat protiv terorizma i nafta proširuju sferu američkog utjecaja. Kako piše ovaj bostonski dnevnik, američka kampanja u Afganistanu i razmještanje američkih snaga u energetski bogatoj središnoj Aziji i području Kavkaza kao da počinju definirati granice novog američkog carstva. Novo približavanje Amerike ruskim granicama – piše “Monitor” – izaziva oštre debate u Moskvi, gdje predsjednika Putina optužuju da je “izgubio Središnju Aziju” i podlegao novom američkom inperijalizmu.

“New York Times” i “USA Today” pišu o slučaju Zachariasa Moussaouia, prvog optuženika u vezi s terorističkim napadima od 11. rujna. Prema pisanju njujorškog dnevnika, savezni tužitelji odlučili su zatražiti smrtnu kaznu za Moussaouia, kojega su savezne vlasti identificirale kao “20-tog otmičara”. Ovaj potez još treba odobriti ministarstvo pravosuđa, no vjeruje se da tu neće naići na prepreke. Moussaouiu, 33-godišnjem Francuzu marokanskog podrijetla, sudi se za sudjelovanje u planiranju napada na sudu u Alexandriji u blizini Washingtona.

XS
SM
MD
LG