Linkovi

Kako se dogodilo da studentske vize dobiju mrtvi teroristi? (18/3/02) - 2002-03-18


Predsjednik George Bush želi da se utvrdi zbog čega je Američka služba za useljavanje i naturalizaciju odobrila studentske vize dvojici terorista koji su sudjelovali u terorističkim napadima 11. rujna, čitavih 6 mjeseci nakon njihove smrti. Slučaj je dospio u javnost nakon što je useljenička služba, ovaj mjesec, uputila pismenu obavijest jednoj pilotskoj školi na Floridi, obavještavajući ju da su spomenute vize odobrene.

Kritičari tvrde da se radi o još jednom primjeru koji pokazuje kako useljenička služba nije sposobna voditi evidenciju o useljenicima, te da je zbog toga treba reformirati ili ukinuti.

Predsjednik Bush nije krio svoj ljutnju nakon što je iz jutarnjih novina saznao da je američka useljenička služba uputila obavijest na Floridu da odobrava studenstke vize Mohamedu Atti i Marwanu al-Shehhiju – teroristima koji su 11. rujna upravljali zrakoplovima koji su se zabili u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra. "Bio sam zapanjen i nisam uopće bio sretan. Razbjesnio sam se. Jedva sam spustio šalicu s kavom kada sam uzeo u ruke lokalne dnevne novine" - rekao je prošli tjedan američki predsjednik.

Iako su obojica terorista legalno ušli u Sjedinjene države, predsjednik Bush je rekao da se radi o vrlo neugodnom saznanju koje ukazuje na potrebu za reformom Američke službe za useljavanje i naturalizaciju. INS, kako je ovdje skraćeno zovu, procesuira useljenike koji ulaze u ovu zemlju kroz više od 300 kopnenih graničnih prijelaza, te pomorskih i zračnih luka.

Ashcroft: Znak nesposobnosti INS-a

U samoj službi za useljavanje kažu da je do incidenta došlo zbog kašnjenja velikog broja predmeta kojima se služba bavi.

Predsjednik Bush je naložio opsežnu istragu ovog slučaja. Ministar pravosuđa John Aschroft ovaj slučaj karakterizira kao “znak nesposobnosti jedne savezne sluzbe koja pokazuje uznemiravajuću razinu neuspjeha u vođenju evidencije”.

Sensenbrenner: Fijasko za fijaskom

Kongres je također razljućen ovim slučajem. Republikanac James Sensebrenner, predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za pravosuđe, sponzorirao je zakonski prijedlog kojim se predviđa ukidanje useljeničke službe.

Evo što je on o ovom slučaju rekao u jutarnjem televizijskom programu mreže CBS: "To pokazuje koliko je useljenička služba loša. Ona izgleda izdaje studentske vize studentima koji uopće nisu u školi. Kongres im je 1996. godine naložio da uvedu sustav nadzora studentskih viza i osigurao potreban novac, međutim, oni to nikada nisu učinili, tako da se događao jedan fijasko za drugim."

Meissner: INS-om je vrlo teško opravljati

Američku useljeničku službu već dugo optužuju da nije sposobna voditi evidenciju o osobama kojima istječu vize. Također postoje i slučajevi da zahtjevi useljenika za državljanstvo godinama leže u ladicama.

Doris Meissner vodila je američku useljeničku službu tijekom administracije predsjednika Clintona. "To je agencija kojom je vrlo teško upravljati. To je agencija koja je do prije nekoliko godina bila izuzetno zanemarena, kada se radilo o dobivanju nove tehnologije i potrebnih resursa. Sada vlada velika potreba da se agenciji omogući da krene naprijed te da se korjenito restrukturira od vrha do dna" - smatra bivša čelnica INS-a.

Međutim, dio problema leži u tome što useljenička služba mora provoditi zakon, iako se gledanje američke javnosti na useljenike često mijenja, ovisno o općem raspoloženju u zemlji. "Vrlo smo ambivalentni kada se radi o useljevanju i vrlo nesigurni glede pitanja kako se odnositi spram useljeničkih pravila. Ta činjenica sputava i Kongres u davanju jasnih smjernica. Useljeničkoj službi je pak teško funkcionirati u takvim šizofreničnim uvjetima" - rekla je gospođa Meissner.

Rješenje - reforma i dodatna sredstva

Predsjednik Bush nema objašnjenja za spomenutu grešku koju je učinila useljenička služba, odobrivši studentske vize mrtvim teroristima. On vjeruje da ta greška ukazuje na potrebu za restrukturiranjem službe, koja je, u prosjeku, odogovorna za inspekciju pola milijarde ljudi koji godišnje tranzitiraju kroz Sjedinjene Države: "Nema opravdanja. Moramo reformirati useljeničku službu i trebamo se za to dobro založiti. Ovo je trenutak da čelnistvo američke useljeničke službe otvori oči."

Administracija predsjednika Busha predlaže da se useljeničkoj službi reformom dodjeli jasniji mandat. Od Kongresa, predsjednik pak traži da odobri dodatnih pola milijarde dolara kako bi se unaprijedila sposobnost useljeničke sluzbe da motri na sve useljenike koji ulaze i izlaze iz Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG