Linkovi

NYT o logorima za obuku terorista u Afganistanu (18/3/02) - 2002-03-18


“New York Times” jutros posvećuje opsežan članak o logorima za obuku terorista u Afganistanu. Razni tiskani materijali koji su u njima pronađeni pokazuju – kako piše “Times” da se radilo o dobro organiziranoj mreži koja je obučavala pridošlice ili za gerilsku borbu ili za terorističke zadatke u inozemstvu. Većina ih je prošla kroz osnovnu obuku za pješaštvo – od rukovanja kalašnjikovim, lanserima raketa i strojničkim oružjem, pa do borbe u malim skupinama. Oni najnapredniji, budući teroristi, obučavani su u vještinama kao što su špijunaža i pravljenje bombi – piše “New York Times”.

“Washington Post” se na svojoj naslovnici također bavi terorizmom, točnije “prljavim bombama”, koje bi teroristi mogli upotrijebiti. Kako piše washingtonski dnevnik, za takvu napravu, koja bi širila radijaciju uz pomoć konvencionalnih eksploziva, mogli bi se iskoristiti stari sovjetski radiotermalni generatori. Vjeruje se da je diljem zemalja bivšeg Sovjetskog saveza razasuto stotine takvih često odbačenih generatora, koje nitko ne kontrolira.

Iz “Christian Science Monitora” izdvajamo članak o raznim prijevarama, na koje nasijedaju Amerikanci. Jedna od najpoznatijih je tzv “Nigerijska prijevara”. Žrtva takve prijevare dobiva pismo od – navodno – šefa nigerijske naftne kompanije, koji tvrdi da je pronevjerio novac od kompanije i sada ga želi uložiti u Sjedinjenim Državama. Žrtvi se zatim nudi postotak od novca, ukoliko pošiljatelju pisma pošalje broj svoj bankovnog računa, u koje bi pronevjerena sredstva trebalo prebaciti.

XS
SM
MD
LG