Linkovi

Zajednički ka NATO savezu (17/3/02) - 2002-03-16


Veleposlanici deset europskih zemalja, koje žele postati članice NATO saveza i predstavnici njihovih etničkih zajednica u Sjedinjenim Državama, sastali su se u veleposlanstvu Slovačke u Washingtonu kako bi razmotrili načine za što skorije i što izglednije ostvarenje tog cilja. Sastanku je nazočio republikanski senator iz Ohia George Voinovich koji je predložio zajedničko lobiranje na Capitol Hillu.

Desetorica mogu napraviti više nego jedan, stajalište je senatora Voinovicha, dugogodišnjeg pristaše daljnjeg proširenja Sjevernoatlanskog saveza. Obraćajući se veleposlanicima i predstavnicima etničkih zajednica iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Slovačke senator Voinovich je iznio stav da je njihovo učlanjenje u NATO savez važno za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, zatim za Europsku uniju, ali i za općenito širenje demokracije i prosperiteta u svijetu. Američki Senat će se izjašnjavati o evenutalnom proširenju NATO saveza sljedeće godine, a do tada – napominje republikanski senator iz Ohia – zemlje pretedenti na članstvo u NATO savezu trebaju poduzeti sve što je moguće kako bi njegovim kolegama senatorima pokazali koliko je proširenje Saveza važno.

"Pozivam ljude iz tih zemalja koji žive u Sjedinjenim Državama da zajedno rade i pojasne njihovim senatorima – zašto je u interesu američke nacionalne sigurnosti da te zemlje postanu članice NATO saveza. Sjedinjenim Državama je nakon 11. rujna važno da dobiju suradnju što je mogućeg većeg broja zemalja i da imaju što je moguće snažniji NATO savez kako bi pobijedile u ratu protiv terorizma." Senator Voinovich nije htio ulaziti u prognoze kakvi su izgledi pojedinih zemalja da već na praškom summitu NATO saveza u studenome budu pozvane na priključenje Savezu. Republikanski senator istaknuo je da postoji dosta zapreka na tom putu koje, prema njegovom mišljenju, nisu nepremostive.

"Od sada pa do studenoga nadamo se da ćemo biti u mogućnosti ukloniti dosta zapreka tako da se stvore povoljne okolnosti, da što je moguće više zemalja dobije poziv za priključenje NATO savezu i da sljedeće godine američki Senat potvrdi predsjednikov zahtjev za proširenje Saveza."

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić procjenjuje da je zajednički pristup u lobiranju za učlanjenje u NATO savez vrlo važan, ali, kako ističe, ni pojedinačni pristup ne smije biti zanemaren.

"Proces ne završava nego tek počinje. Ratifikacija traje dvije godine. U te dvije godine mi možemo dosta učiniti da možda i kao pojedinačna zemlja budemo pozvani, bez kolektivne odluke, nego na temelju pojedinačne performanse Hrvatske. Mislim da je Hrvatska za to spremna. Mi smo već pomalo razgovarali o tome kako se može ubrzati priznanje uspjeha koji je do sada napravljen, pogotovo na vojnoj razini. Očekujemo da će on i na ovoj političkoj razini, sa donošenjem Zakona o obrani i Strategiji nacionalne sigurnosti također biti upotpunjen."

Prva prilika za hrvatske lobiste bit će godišnja manifestacija Hrvatski dani na Capitol Hillu sredinom travanja. Predsjednik Udruge američkih Hrvata, a odnedavno i počasni konzul Republike Hrvatske u Seattleu Frank Brozovich kaže da će Udruga kojoj je na čelu, istaknuti strateške razloge za primanje Hrvatske u NATO savez. U dokumentu u kojem se iznose stajališta Udruge američkih Hrvata stoji da je sada pravo vrijeme da se ubrza primanje Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza.

“Daljnja nestabilnost na Kosovu, u Makedoniji i u Jugoslaviji, zajedno sa otkrićem baza za uvježbavanje terorista u Bosni, pokazuju da se Sjedinjene Države i NATO savez moraju napraviti iskorak prema jedinom partneru u regiji koji je dokazao svoj vojnu i političku privrženost Zapadu - Hrvatskoj”, stoji u dokumentu Udruge američkih Hrvata.

Veleposlanik Grdešić je rekao da Hrvatska, osim u slučaju kranje optimističnog scenarija, ne očekuje poziv u članstvo na praškom summitu, ali želi da – prema njegovim riječima – vrata NATO saveza ostanu otvorena.

XS
SM
MD
LG