Linkovi

11. rujna - šest mjeseci kasnije (15/3/02) - 2002-03-16


Teroristički napadi od 11. rujna – na Svjetski trgovinski centar i Pentagon – bili su više od napada na Ameriku. Ovi su napadi bili upravljeni protiv cijelog svijeta. U napadima su poginuli građani gotovo osamdeset država. Poginulo je više od tri tisuće muškaraca i žena, raznih rasa i vjera.

U ratu protiv terorizma, Sjedinjenim su se Državama pridružile mnoge zemlje, sa svih strana svijeta. U kampanji protiv terorizma, vojno i na mnoge druge načine pomaže dvadeset i devet zemalja. Mnoge druge države pomažu na nezamjetnije, tiše načine.

Mnogi su državnici – među njima i pakistanski predsjednik Pervez Musharaf – vrlo oštro progovorili protiv terorizma. Deseci zemalja dale su svoje vojne postrojbe, opremu, humanitarnu pomoć, te osigurale mnoge druge oblike pomoći. Na žalost, u borbi za slobodu poginuli su vojnici iz nekoliko zemalja članica anti-terorističke koalicije.

“Šest mjeseci nakon početka rata” – rekao je nedavno ministar obrane Donald Rumsfeld – “rat je još uvijek daleko od kraja. Međutim, konačni ishod sukoba je sasvim siguran.” Gospodin Rumsfeld je rekao da se “svijet od prošlog rujna znatno promijenio.” Svijet sada jasno prepoznaje koliku prijetnju predstavlja terorizam. Civilizirane zemlje postigle su novu razinu suradnje, jedinstva i zajedničke snage.

“Pred nama je prilika da iskorjenimo terorizam”, rekao je gospodin Rumsfeld. “Našom kampanjom protiv globalnog terorizma sprečavamo konkretne terorističke akcije, koje su možda bile planirane prije 11. rujna. Uspomena na taj dan podjseća nas na potrebu da ostanemo oprezni i budni.”

Šest mjeseci od napada, dan koji je obilježen ovaj tjedan pruža priliku da se razmotri postignuto. U Afganistanu, talibani više nisu na vlasti. Afganistanski je narod oslobođen. Teroristi al-Qaide više ne koriste ovu zemlju kao poligon za uvježbavanje svojih novih članova, za akcije širom svijeta.

No, uspjeh će biti neznatan, ako se u Afganistanu poraženi teroristi presele negdje drugdje. Niz zemalja - među kojima su Pakistan, Jemen i Filipini – već vrše pritisak na teroriste na njihovom teritoriju. Međunarodna anti-teroristička koalicija, s Amerikom na čelu, nastavit će pomagati tim zemljama. Kao što je nedavno rekao ministar obrane Donald Rumsfeld: “Vrlo smo zahvalni na podršci cijele međunarodne koalicije.”

XS
SM
MD
LG