Linkovi

Učinci Operacije Anakonda (15/3/02) - 2002-03-16


Na istoku Afganistana, američke snage, zajedno s drugim članovima koalicije i afganistanskim snagama, provodili su uspješnu kampanju opkoljavanja talebana i al-Qaidinih terorista. Operacija “Anaconda” uključivala je i žestoko bombardiranje od strane ratnog zrakoplovstva koalicije. Stotine pripadnika al-Qaide i talibana je ubijeno. Dio ih je uhićen i sada se nalaze u zarobljeništvu.

Američke i koalicijske snage nastaviti će prodor kroz to područje sve dok iz njega ne budu uklonjeni svi teroristi. Sjedinjenim državama predvodjena koalicija spremna je, nakon ove, pokrenuti i druge operacije.

Kroz operaciju “Anaconda” i druge vojne napore, koalicija je došla do vrijednih informacija o tome kako teroristi provode svoje operacije, održavaju svoje mreže te kako dolaze do oružja. Krajnji cilj je globalan. Cilj je, kako je to rekao američki general Richard Myers, “obračunati se s medjunarodnim terorističkim organizacijama i s onima koji im pružaju utočište, te sprečiti da oružje za masovno uništavanje ne padne u ruke terorističkih grupa”.

Teroristi nemaju svoju zemlju. Oni moraju pronaći mjesto koje će im osigurati utočište. “A mi ne možemo to dopustiti”, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Kako bi se spriječili novi teroristički napadi, Sjedinjene države suradjuju sa svojim koalicijskim partnerima. Sjedinjene države imaju na Filipinima svoju vojnu ekipu kako bi pomogla toj zemlji da uništi terorističku grupu Abu Sayyaf, koja je povezana s al-Qaidom. Druge zemlje sučeljavaju se s terorističkom prijetnjom i poduzimaju akciju. Medju njima su Gruzija i Jemen.

Svaki slučaj je različit. Medjutim, gdjegod postoje teroristi, Sjedinjene države i njeni saveznici će ih iskorijeniti. To se trenutno dogadja u Afganistanu gdje će koalicijske snage, predvodjene Sjedinjenim državama, ostat dok ne obave zadatak.

XS
SM
MD
LG