Linkovi

State Department oštro osudio pritvaranje američkog diplomata u Beogradu (16/3/02) - 2002-03-16


Sjedinjene Države su uložile oštri diplomatski prosvjed jugoslavenskoj vladi nakon što je vojna policija odvela i 15 sati zadržala jednog američkog diplomatu. Incident se zbio tijekom večere koju je američki diplomat u jednom beogradskom restoranu imao sa srbijanskim dopremijerom Momčilom Perišićem, koji je, također, zadržan od strane vojne policije.

Američki dužnosnici žestoko osuđuju ovaj incident u kojem je prvi tajnik američkog veleposlantva u Beogradu navodno uhićen, fizički napadnut i 15 sati zadržan u prostorijama vojne policije bez mogućnosti komuniciranja. Dopredsjednik srbijanske vlade, Momčilo Perišić, takodjer je bio zadržan u ovom incidentu.

Glasnogovornik State Departmenta – Richar Boucher – je istaknuo da vojni policajci nisu nosili unforme te da nisu pokazali nikakve identifikacijske dokumente kada su pristupili američkom diplomati kojeg su kasnije podvrgli ispitivanju:

"Sjedinjene Države su ogorčene zbog neovlaštenog zadržavanja američkog diplomata. Mi snažno prosvjedujemo zbog akcija jugoslavenske vojske jugoslavenskoj vladi uključujući i ured predsjednika države. Mi smo isto tako zabrinuti i zbog očiglednog poteza protiv izabranog srbijanskog političkog dužnosnika," kazao je gospodin Boucher.

Pozivajući se na izvore iz redova jugoslavenske službe sigurnosti beogradski mediji ističu da je Momčilo Perišić bio zadržan pod optužbom za špijunažu te da je, navodno, proslijedio informacije američkom dužnosniku glede uloge Slobodana Miloševića u ratnim zločinima na Balkanu. Umirovljeni general Perišić je bivši zapovjednik Glavnog stožera jugoslavenske vojske kojeg je zbog neslaganja oko politike prema Kosovu s tog položaja smijenio upravo tadašnji predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević. Dopredsjednik srbijanske vlade je u Hrvatskoj, u odsutnosti, osudjen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Zadru 1991. godine.

XS
SM
MD
LG