Linkovi

Bush: U obnovi Afganistana prednost dati obrazovanju (16/3/03) - 2002-03-16


Predsjednik Bush izjavio je da su američki školarci prikupili više od četiri milijuna dolara za školske knjige i pribor za djecu u Afganistanu. Predsjednik je u redovitom subotnjem obraćanju naciji putem radija govorio o američkoj humanitarnoj pomoći Afganistanu.

Kada školska godina u Afganistanu počne za nekoliko tjedana, kazao je predsjednik Bush, mnoga će djeca po prvi puta ući u učionice otkako su talibani svrgnuti s vlasti. Predsjednik je istaknuo da su Sjedinjene Države u obnovi Afganistana prioritet dale obrazovanju, te da je u tu zemlju već upućeno više od četiri milijuna školskih knjiga na jezicima dari i pašto. Predsjednik je dodao da američke snage u Afganistanu ulaze u drugu fazu svojeg rata protiv terorizma, tragajući za borcima al-Qaide koji se, kako je rekao, pokušavaju pregrupirati kako bi ponovno napali Ameriku.

"U Afganistanu još uvijek imamo mnogo posla. Hrabri muškarci i žene u američkim uniformama nastavljaju se boriti protiv snaga al-Qaide, koje se pokušavaju pregrupirati i bile bi najsretnije kada bi ponovno mogle napasti Ameriku. Čak i dok se borimo protiv terora, američko suosjećanje predstavlja alternativu gorčini, neprihvaćanju i mržnji, rekao je.

Gospodin Bush je dodao da je Sjedinjene Države nastaviti slati hranu u Afganistan, dok pomažu u obnovi cesta i mostova, zdravstvenih objekata i škola. U borbi protiv terorizma – istaknu je predsjednik – sada je cilj pretvoriti svakog terorista u međunarodnog bjegunca pred pravdom, koji se neće imati gdje sakriti.

XS
SM
MD
LG