Linkovi

Odbačena nominacija suca Charlesa Pickeringa za Savezni žalbeni sud (15/3/02) - 2002-03-15


Senatski Odbor za sudstvo odbacio nominaciju suca Charlesa Pickeringa za Savezni žalbeni sud. Predsjednik Bush, čije nominacije na visoke sudsje položaje u zemlji mora potvrditi Senat, nakon toga je izjavio da je duboko razočaran takvom odlukom. Medjutim, demokrati smatraju da taj sudac iz Mississippija ne bio dobar izbor zbog pitanja ljudskih prava, uz objašnjenje da je često znao zakonu prepostaviti svoje vlastite poglede. Analitičari smatraju da ova neuspjela predsjednikova nominacija naviještava još žešće okršaje između Capitol Hilla i Bijele kuće, u vezi s imenovanjem novih sudaca Vrhovnog suda.

Demokrati, koji u Senatu imaju neznatnu većinu, najavljivali su još uoči rasprave da će blokirati kandidaturu Thomasa Pickeringa. Razlog – njegovo protivljenje pravu na pobačaj. Tu su bile i optužbe da se gospodin Pickering u svojoj sudačkoj karijeri nije baš istakao kao zaštitnik prava manjinskih skupina.

Nan Aron, čelnica je liberalnog Saveza za pravdu, koalicije organizacija koje se bore za zaštitu prava rasnih manjina kao i žena. "U njegovim odlukama može se jasno vidjeti da je on indiferentan, pa čak i otvoreno neprijateljski nastrojen prema pripadnicima rasnih manjina i ženama. Na temelju toga, mi smatramo da on nije kvalificiran za člana saveznog žalbenog suda".

Protivljenje kandidaturi Thomasa Pickeringa ozlovoljilo je predsjednika Georgea Busha. "Mislim da se ova nominacija blokira iz političkih razloga. To nije pošteno".

Senator Orrin Hatch, čelni republikanac u senatskom Odboru za pravosuđe još oštrije je kritizirao demokrate. On kaže da se oni ponašaju po načelu da “cilj opravdava sredstvo,uključujući i to da, se okalja dobro ime i karakter jednog poštenog čovjeka". Mnogi kontroverznu kandidaturu Charlesa Pickeringa smatraju tek uvodom u vrlo žestoke kongresne bitke za mjesta u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država. Naime, očekuje se da bi neki od sudaca ove godine mogli najaviti odlazak u mirovinu.

Za “nominacijsku bitku” na Capitol Hillu pripremaju se i brojne lobističke organizacije, kako liberalne tako i konzervativne. Poslušajmo još jednom Nan Aron, čelnicu liberalnog Saveza za pravdu. "Ako predsjednik imenuje kandidata koji je predstavnik neke posebne interesne skupine i ako su njegovi pogledi u opreci s napretkom koji smo u Americi postigli – mi ćemo se jako truditi da takav kandidat ne bude izabran".

S druge je strane Institut za pravdu, konzervativna lobistička institucija koja se bavi pravnom i zakonodavnom problematikom. Na njezinom se čelu nalazi Chip Mellor. "Nema sumnje da liberalne organizacije koriste ovaj slučaj za mobilizaciju svojih pristaša, za skupljanje novčanih donacija. One su jednostavno isprovocirale ovu temu: koga će predsjednik nominirati u Vrhovni sud? Sasvim je sigurno da će liberalne udruge poduzeti pravu kampanju blaćenja predsjednkovih kandidata, samo kako ne bi bili imenovani na položaje u sudstvu".

Mnogi članovi Kongresa, iz obje stranke, smatraju da je postupak kandidature za visoka mjesta u saveznom sudskom sustavu postao odveć ispolitiziran. “Mislim da se približavamo stanju kronične stranačke blokade, kada Senat neće moći odobriti niti jednu nominaciju” – izjavio je senator Mitch McConnell. Što se tiče “otvorenih mjesta” u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, još niti jedan od devet sudaca nije najavio odlazak u mirovinu. No, kako je troje od sudaca starije od 70 godina, očekuje se da će neki od njih vjerojatno odlazak najaviti u skoroj budućnosti.

XS
SM
MD
LG