Linkovi

Hrvatsko izaslanstvo u Washingtonu danas ima šest susreta s dužnosnicima Svjetske banke i MMF-a (14/3/02) - 2002-03-14


U Washingtonu se nalazi hrvatsko izaslanstvo na čelu s dopredsjednikom vlade Slavkom Linićem. Uz njega tu su i ministar financija Mato Crkvenac te Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke. Danas je prvi i - kako nam je rekao hrvastki veleposlanik u Sjeidnjenim Državama Ivan Grdešić - najvažniji dan njihovih sastanaka. Hrvatsko izslanstvo ima na rasporedu čak šest susreta. Ovaj niz sastanaka na visokoj razini - po riječima veleposlanika Grdešića - usmjeren je na razgovore o završavanju stand-by aranžmana.

Inače, današnji sastanci izaslanstva uključuju susret s Johannes de Beaufort Wijholdsom, izvršnim direktorom Nizozemske konstituence u MMF-u, zatim s Michaelom Depplerom, direktorom EUI sekcije MMF-a I njegovim suradnicima, s Pieterom Stekom, izvršnim direktorom Nizozemske konstituence u Svjetskoj banci, s Johannesom Linnom, potpredsjednikom Svjetske banke za ECE regiju, s Anne Krueger, prvom zamjenicom glavnog direktora MMF-a te s Hansom Flickenschildom, voditeljem EUI misije MMF-a za Republiku Hrvatsku.

Dužnosnike MMF-a i Svjetske banke hrvatsko će - rekao nam je veleposlanik Grdešić - izaslanstvo upoznati s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj i ekonomskim potezima Vlade u prošloj godini. Odbor izvršnih direktora MMF-a trebao bi na sjednici 29. ožujka, na temelju tih podataka i opažanja svojih stručnjaka, donijeti završnu ocjenu postojećeg stand by aranžmana s Hrvatskom. Stand by aranžman je odobren u ožujku lani, a istječe sredinom svibnja ove godine. Za Hrvatsku je pozitivna ocjena MMF-a važna kao pozitivna poruka investitorima koji žele ulagati u naše gospodarstvo. Recimo i to da će Osim u Washingtonu, članovi izaslanstva boravit će u subotu, 16. ožujka u New Yorku, gdje će s 30-ak američkih te američko-hrvatskih gospodarstvenika razgovarati o mogućnostima unaprjeđenja njihovih poslovnih veza s Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG