Linkovi

Bush: Nuklearni arsenal - sredstvo odvraćanja (14/3/02) - 2002-03-14


Predsjednik George Bush je izjavio da ga rat protiv terorizma nije umorio te je rekao da su sve opcije otvorene kada je obrana Sjedinjenih Država u pitanju, naglasivši da je spreman smanjiti američki nuklearni arsenal i uspostaviti nove odnose s Rusijom. Predsjednik je izjavio da je američki nuklearni arsenal namijenjen isključivo odvraćanju drugih zemalja od napada na Sjedinjene Države: "Ja vidim naš nuklearni plan kao sredstvo zastrašivanja, kao način da se ljudima, koji mogu naškoditi Americi, kaže – ne činite to!"

Što se Srednjeg istoka tiče, pozvao je Palestince i Izrael da primijene plan o prekidu vatre kojeg je napravio direktor CIA-e George Tenet.

Predsjednik je izrekao i jednu od svojih najoštrijih kritika upućenih Izraelu, naglasivši da najnoviji potezi Tel Aviva ne doprinose mirovnom procesu. Isto tako, gospodin Bush je izjavio da njegov posebni izaslanik, general Anthony Zinni, koji danas treba stići na Srednji istok, ima punu potporu službenog Washingtona da traži stvaranje uvjeta za uspostavu prekida vatre.

Što se tiče Iraka predsjednik je rekao da neće dopustiti da Bagdad razvije oružje za masovno uništavanje koje bi moglo biti korišteno protiv Sjedinjenih Država i američkih saveznika.

Predsjednikovo upozorenje dolazi u trenutku kada dopredsjednik Dick Cheney nastavlja svoju turneju po Srednjem istoku u okružju strahovanja da Sjedinjene Države planiraju napad na Irak kao dio druge faze borbe protiv terorizma. No, predsjednik je rekao da, glede Iraka, još nije donio nikakve odluke i da čeka kakve će informacije u Washington donijeti dopredsjednik Cheney koji se trenutno konzultira sa saveznicima oko pitanja Iraka.

Predsjednik je, isto tako, čestitao medjunarodnoj koaliciji koja se bori protiv terorista u Afganistanu, a koju predvode američke snage, ističući da oni svoju zadaću obavljaju briljantno.

Naglasio je, takodjer, da Sjedinjene Države ne priznaju rezultate, kako ih je nazvao – izopačenih – izbora u Zimbabweu, na kojima je pobijedio dosadašnji predsjednik Robert Mugabe. To nisu bili slobodni i pošteni izbori, nego se radilo o manipuliranju i prijetnjama – rekao je gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG