Linkovi

Pokopan kardinal Franjo Kuharić (14/3/02) - 2002-03-14


Umirovljeni zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić pokopan je danas u zagrebačkoj katedrali.

Danas je u zagrebačkoj katedrali pokopan umirovljeni nadbiskup, zagrebački kardinal Franjo Kuharić. Od kardinala Kuharića, na trgu ispred katedrale, oprostilo se više desetaka tisuća vjernika, tridesetak kardinala, biskupa i nadbiskupa, oko tisuću svećenika, redovnika i redovnica, članovi diplomatskog kora te državni dužnosnici predvođeni predsjednikom Mesićem, premijerom Račanom i predsjednikom Sabora Tomčićem.

Misu zadušnicu preedvodio je Papin izaslanik slovački kardinal Josef Tonko. Govoreći o Kuharićevom životnom putu kardinal Tonko je podsjetio da je pokojni kardinal Kuharić zaređen u teška vremena, 1945. godine, od blaženog kardinala Stepinca riječima: “Šaljem vas u krvavu kupelj.” Tonko je posebno pohvalio Kuharićevu borbu za opstanak vjere u komunizmu, ali i njegov glas mira u Domovinskom ratu:

"Došao sam u ime Svetoga oca iskazati posljednju počast tome velikom čovjeku crkve, i velikome sinu plemenitog hrvatskog naroda, koji je htio i koji se znao hrabro suočiti s bezbožničkom vlašću, što je još više zamrsila prijašnje raznovrsne društvene i političke teškoće cijeloga ovdašnjeg područja, te dovela do velike tragedije, koja je početkom devedesetih godina dvadesetoga stoljeća zahvatila ovaj dio Europe."

"Kuharic je propovijedao Evanđelje, unatoč nemalim zaprekama", rekao je kardinal Tonko, podsjećajući kako je Kuharić često ponavljao maksimu blaženog Stepinca, a koja glasi: “S istinom se ne šali, niti se trguje.”

Od kardinala Kuharića oprostio se i njegov nasljednik, zagrebački nadbiskup Josip Božanić: "Progovarao je kao zagovornik malenih i obespravljenih, kao neposredan i drag sugovornik koji je posebno slušao tuđa mišljenja, kao odlučan i neslomljiv navjestitelj spašenja, kao neumorni branitelj istine i slobode, kao odgojitelj savjesti i kao iskreni hrvatski domoljub."

Božanić je citirao i znameniti Kuharićev govor iz 1991. godine kada je on pozvao hrvatske vopjnike da se suzdrže od osvete: "Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu. Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvaću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova. Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina i sestre."

Po završetku obreda, na platou ispred zagrebačke katedrale, đakoni su lijes s tijelom kardinala Kuharića prenijeli i položili u grobnicu zagrebačkih biskupa i nadbiskupa iza glavnog oltara katedrale.

XS
SM
MD
LG