Linkovi

Powell o ljudskim pravima (8/3/02) - 2002-03-14


Američko državno tajništvo objavilo je nedavno izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu. Kako je to rekao državni tajnik Colin Powell, Amerika je reafirmirala ono što je “naša zemlja branila od svojih najranijih dana: ljudska prava, demokraciju i vladavinu zakona.” Izvješće je dostupno na Internetu, na adresi www.state.gov.

Američka odlučnost u promicanju poštivanja ljudskih prava u skladu je s američkim najdubljim vrijednostima. Sloboda je brana terorizmu, nestabilnosti i sukobu. “Uvijek iznova”, rekao je gospodin Powell, “iskustvo pokazuje da su zemlje koje pokazuju veliko poštivanje glede ljudskih prava najsigurnije i najuspješnije.”

Aktivna podrška ljudskim pravima integralni je dio američke vanjske politike. Amerika se zalaže za promidžbu vlada koje će biti odgovorne za svoje postupke, pravdu koja je jednaka za sve te pravne reforme, slobodu tiska, vjerske slobode, te zaštitu djece, prava žena i manjina.

Jedno od glavnih postignuća u domeni ljudskih prava u protekloj godini bilo je oslobadjanje Afganistana od islamskih ekstremista, talibana i al-Qaide. Afganistanci su sada na putu ponovnog dobijanja široke slobode. ... Afganistanci više nisu izloženi arbitrarnim restrikcijama koje su provodili talibani. Žene se sada mogu slobodno kretati te se zajedno s muškarcima i zapošljavati. Muškarci više ne moraju nositi brade. Medjutim, još mnogo toga treba učiniti kako bi se osigurala javna sigurnost i obnovilo zemlju. Medjutim, nitko ne može dovoditi u pitanje značaj prošlogodišnje pobjede nad teroristima al-Qaide i talibanskim režimom koji ih je podupirao u Afganistanu.

Ova pobjeda je ostvarena zbog toga jer su Sjedinjene države povele globalni rat protiv terorizma. Vrijedno se prisjetiti da je više od tri tisuće muškaraca, žena i djece, iz 80 zemalja svijeta, izgubilo živote u terorističkim napadima 11. rujna.

Kako je rekao američki državni tajnik Colin Powell, izvješća o stanju ljudskih prava “daju glas onima koji ga nemaju. Osvjetljavaju i najcrnje zlouporabe. Ona predstavljaju snagu za slobodu.”

XS
SM
MD
LG