Linkovi

Može li Anthony Zinni smiriti Srednji istok? (13/3/02) - 2002-03-13


Američki izaslanik Anthony Zinni dolazi ovoga tjedna na Srednji istok kako bi obnovio napore oko uspostave prekida vatre i to baš u vrijeme naglog povećanog nasilja izmedju Izraela i Palestinaca. Do sada je ovog mjeseca ubijeno blizu 160 Palestinaca i 60 Izraelaca što je najveće krvoproliće od početka sukoba prije 17 mjeseci. Naš izvjestitelj iz Jeruzalema, Meredith Buel, javlja o tome kakve sve prepreke stoje gospodinu Zinniu na putu do smirivanja konflikta.

Kada je umirovljeni general Anthony Zinni prvi put došao na Srednji istok, sredinom prosinca, naišao je na val nasilja, uključujući izraelske napade na odabrane palestinske ciljeve, odnosno na pojedince koje su smatrali militantnim čelnicima te palestinske samoubilačke bombaške napade. Ta je situacija potopila njegovu mirovnu misiju.

Tijekom njegovog drugog boravka u regiji, početkom godine, gospodin Zinni je upravo razgovarao s palestinskim predsjednikom Yasserom Arafatom kada je Izrael objavio da su njegovi mornarički komandosi u Crvenom moru zauzeli brod pun oružja koji je plovio prema pojasu Gaze.

Nemoguća situacija?

Kad general Zinni, po treći put, dođe u područje Srednjeg istoka, mogao bi se, još jednom, sučeliti sa situacijom koju je nemoguće rješiti. U posljednja dva tjedna, izraelsko-palestinsko nasilje je doseglo najveću razinu od početka sukoba, odnosno od rujna 2000-te godine. S jedne su strane palestinski napadi vatrenim oružjem i samoubojice-bombaši, a s druge strane su izraelske vojne invazije u gradove i izbjegličke logore na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Dore Gold je savjetnik izraelskog premijera Ariela Sharona i bivši veleposlanik u Ujedinjenim narodima. On kaže da izraelska vlada sumnja da Palestinci žele zaustaviti nasilje: "Mi smo već prošli kroz nekoliko prekida vatre s Yasserom Arafatom zbog čega su mnogi skeptični glede volje palestinskih čelnika da okončaju ovaj rat koji je Izraelu nametnut. Mi ćemo ući u ovaj proces, jer želimo pokušati, jer želimo napraviti još jedan dodatni korak, ali s visokim stupnjem skepticizma glede namjera gospodina Arafata."

Palestinski politički analitičar Ghassan Khatib, direktor centra za medije i komunikacije u Jeruzalemu, smatra da gospodin Zinni neće uspjeti u svojim nakanama da kroz pregovore dodje do primirja. Gospodin Khatib ističe da je jedini način da se okonča krvoproliće sučeliti se s onim što on naziva jezgrom sadašnjeg nasilja, odnosno izraelskom okupacijom Zapadne obale i pojasa Gaze: "Na žalost nema velikih očekivanja od posjeta gospodina Zinnia. Razlog za takvo raspoloženje leži u tome što nismo čuli ništa što bi moglo ukazati na promjene u njegovom pristupu ili planovima u odnosu na njegova dva prva i neuspješna boravka ovdje. Ono što smo čuli jest da on dolazi kako bi pokušao dogovoriti primirje, a mislimo da posljednji put nije uspio zbog toga što je ograničio svoje aktivnosti radeći na uspostavi prekida vatre. Mi vjerujemo da će bez razgovora o političkim uzrocima koji su doveli do nasilja biti vrlo teško okončati sukobe."

Očekuje se da će general Zinni, kao i u prethodnim slučajevima, pokušati uvjeriti Izrael i Palestince da se slože oko uvjeta prekida vatre, koje je prošlog lipnja dogovorio direktor CIA-e George Tenet.

Khatib: Korisni bilo kakvi promatrači

General Zinni bi na Srednji istok mogao donijeti i jednu novinu - ideju o američkim promatračima koji bi trebali pratiti drže li se obje strane svojih obećanja, ukoliko dođe do uspostave prekida vatre. Među tim promatračima mogli bi se naći američki diplomati i djelatnici CIA-e.

Palestinski politički analitičar Ghassan Khatib kaže da se Palestincima sviđa ova ideja: "Mi tu ideju smatramo nečim pozitivnim i mislimo da je to korak u dobrom pravcu, zbog toga što svaka nazočnost onih koji bi mogli biti suci u ovakvoj situaciji može biti korisna."

Gold: Radije američki nego promatrači UN-a

Izrael se tradicionalno protivio dolasku medjunarodnih promatrača uz objašnjenje da bi narušilo suverenitet izraelske države te da bi moglo omesti vojne operacije.

Glasnogovornik izraelske vlade, Dore Gold, kaže, međutim, da bi manji broj američkih promatrača bio - prihvatljiv: "S obzirom da bi CIA trebala postati aktivna u nadgledanju prekida vatre siguran sam da će general Zinni imati neke ljude na terenu koji bi promatrali što se događa te koji bi dali objektivno izvješće – to možda nije loša ideja. Ali to je više ili manje proširenje onoga što je već ugrađeno u Tenetov sporazum o prekidu vatre. Mi radije prihvaćamo to nego stvaranje novih promatračkih snaga kao one koje su nekada Ujedinjeni narodi imali na jugu Libanona."

Očekuje se da će, tijekom boravka na Srednjem istoku, general Zinni dogovoriti trojni sastanak predstavnika sigurnosnih službi Palestinaca, Izraelaca i Sjedinjenih Država - u nadi da će postići primirje.

Još nije poznato hoće li američki izaslanik ostati na Srednjem istoku sve dok ne postigne svoj cilj ili će napustiti regiju u slučaju da ne dođe do popuštanja borbi.

XS
SM
MD
LG