Linkovi

Američki vojnici odali počast braniteljima Vukovara (12/3/02) - 2002-03-13


Diplomanti američke Ratne zračne škole na studijskom su putovanju u Hrvatskoj. U zračnoj ratnoj školi studiraju ratnu povijest ovog dijela Europe, između ostalog područje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovi polaznici proučavaju cjelovitu bitku hrvatskog naroda, poglavito bitku za Vukovar. Po završetku školovanja pripremaju se za zapovjedne dužnosti u američkoj vojsci, što znači da je ovo jedan od najviših rangova vojnog školovanja u Sjedinjenim Državama.

Ovo je drugi posjet iste škole s drugim polaznicima, a ponovno je u Vukovaru kapetan bojnog broda, Craig K. Austad. Nakon što su posjetili vukovarsku vojarnu, u kojoj je još uvijek smješten OESS, brodom su otplovili za Aljmaš. Tijekom putovanja hrvatski su ih vojni analitičari upoznali s tragedijom Vukovara, o čemu već do sada dosta znaju, ali sada su i vidjeli otkuda je Vukovar bombardiran i u kojoj mjeri.

Na Ovčari i na Groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odali su počast svim žrtvama, kako kažu "ludog rata u srcu Europe". Na Ovčari, na mjestu gdje su ekshumirani posmrtni ostaci dvjesto ranjenika, civila i branitelja, te medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice koje su pogubili pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba zapalili su svijeću, kao i na groblju Hrvatskih branitelja gdje su položili i vijenac.

Kapetana bojnog broda Craiga K. Austada zamolili smo da nam prenese dio dojmova za posjeta istočnom dijelu Hrvatske. "Od prošloga kolovoza mi proučavamo ovo područje i za završetak toga proučavanja planirali smo dolazak ovamo. Po povratku u Sjedinjene države izrazit ćemo svoje dojmove u jednom završnom ispitu o ovim događajima. Ovo je moja druga posjeta Vukovaru. Nakon prvog boravka ovdje osjećao samo potrebu za ponovnim dolaskom ovamo, da ponovno ovamo dovedem studente kojima bih objasnio bit ovoga podneblja i bit življenja u ovom kraju" - rekao je Craig Austad.

Američki su se vojnici zanimali za detalje oko samu bitke za Vukovar, ali i o broju branitelja, stradalih, zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu jer im nije bilo jasno kako je "šačica" vojnički neškolovanih branitelja mogla tako dugo opstati u potpunom okruženju. Zapovjednik Pete gardijske brigade Stjepan Sučić pojasnio im je kako su Vukovarci branili svoj dom i kako sigurno toliku hrabrost ne bi iskazali da su sudjelovali u napadu na neki srbijanski grad.

Američko je veleposlanstvo već u nekoliko navrata organiziralo posjet Ovčari i groblju u znak suosjećanja s jednom od najvećih tragedija, odnosno s jednim od najvećih zločina počinjenih na ovom području.

XS
SM
MD
LG