Linkovi

Riješena kadrovska križaljka hrvatske Vlade (13/3/02) - 2002-03-13


Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke Drazen Budisa ulazi u Vladu kao zamjenik premijera i preuzima koordinaciju za unutarnju i vanjsku politiku.

Dosadasnji vicepremijer Goran Granic ostaje potpredsjednik Vlade, ali ne u kvoti Socijalnih Liberala vec kao neovisni clan. Premijer ce prihvatiti ostavke HSLS-ovih ministara prometa i gospodarstva, a tocan datum njihova odlaska biti ce naknadno dogovoren. U radu uzeg vladinog kabineta ubuduce ce sudjelovati ministri Narodne, Seljacke i Liberalne stranke. Naknadno ce se dogovoriti promjene koalicijskog ugovora.

O dogovoru kojim su definirane kadrovske promjene u Vladi sinoc su, nakon sest sati pregovora, izvjestili predsjednici stranaka vladajuce koalicije. Po prvi put pred novinarima se zajedno s partnerima pojavio i Drazen Budisa. "Optimist sam po pitanju izlaska iz krize i to vrlo brzo," rekao je Budisa.

Nejasno je da li je odustao od zahtjeva za hitnim odlaskom ministra gospodarstva Goranka Fizulica koji je krajem proslog tjedna dodatno zaostrio odnose SDP-a i HSLS-a. Goran Granic pismom je obavjestio Budisu da u Vladi vise ne moze ostati kao clan socijal-liberala. "Ne znam da li to znaci da je napustio stranku," kazao je Budisa.

Sve stranke koalicije i na ovom su sastanku ponovile zelju za svojim samoodrzanjem. "Programska suglasnost oko vladina programa preduvjet je kadrovskih promjena," rekao je premijer Ivica Racan.

"Alternativa stabilnijoj koaliciji nego sto je sada i izlasku iz krize ove koalicije, za mene i moju stranku nije glasanje o povjerenju Vladi nego ostavka premijera," rekao je novinarima.

Premijer je naglasio da ce ne uspiju li petorica do kraja tjedna rijesiti krizu i vladi osigurati stabilne uvjete rada podnijeti ostavku a ne traziti izglasavanje povjerenja Vladi u parlamentu.

XS
SM
MD
LG