Linkovi

Budne oči motre vrijeme na Atlantiku (14/3/02) - 2002-03-13


Vrijeme na Atlantiku često je nepredvidivo i promjenjivo. Upravo zato brodovi koje plove bilo preko oceana ili uz američku obalu koriste sve što im pruža moderna meteorološka tehnika. Ali, deseci komercijalnih brodova i privatnih jahti koriste i par budnih očiju meteorologa Herba Hilgenberga.

Porijeklom Nijemac, kasnije naturalizirani Kanađanin, Herb Hilgenberg svoju meteorologiju zove "hobijem". Ali, posljednjih petnaest godina, on je proveo 10 sati dnevno, svih sedam dana u tjednu, u sobi svog doma, u Torontu, odakle pruža posve individualne vremenske prognoze, prilagođene svakom brodu koji to zatraži. I sve to, potpuno besplatno!

Njegova se kuća lako prepozna. Susjedi kažu – to je ona s satelitskim antenama i visokofrekvencijskom radio antenom. Svoje prognoze, gospodin Hilgenberg šalje najobičnijim radijskim emisijama. Svakoga dana obrati mu se i do 90 brodova. On zapiše sve podatke o stanju mora, brzini vjetra i smjeru kretanja svakog broda, potom preko satelita na svoj kompjuter učita gigabajte vremenskih podataka iz Sjedinjenih Država, Kanade i Europe, sve to skupa dobro promiješa i doda onaj neophodni sastojak zbog kojega ga svi i zovu – svoje iskustvo.

"I sam sam proveo dane i dane na tom istom Atlantiku. Znam kako je to biti šiban vjetrom na palubi, a imati samo općenite prognoze za čitav sjeverni i srednji Atlantik," kaže gospodin Hilgenberg. Njegovi korisnici, koji mu se vraćaju svaki puta kada izađu na ocean, kažu da su njegove prognoze točno izračunate za svaki konkretni slučaj, te da su mnogo točnije od onih koje objavljuju službeni meteorološki izvori. Peter Menzel, kapetan broda EKU-3, kaže da Herb Hilgenberg uočava stvaranje tropskih depresija mnogo ranije od službenih meteoroloških postaja, tako da i ranije emitira upozorenja.

Njegove su prognoze toliko točne da ga i kanadska i američka obalna straža često zovu da pomogne u nalaženju izgubljenih brodova. Upitali smo ga koliko je života spasio. Brojao je do 25, ali je onda stao, jer je bilo vrijeme za emitiranje novih meteoroloških prognoza. Uostalom, dodao je, čitava poanta toga što radi je da se izbjegne da itko dođe u situaciju da ga treba spašavati.

XS
SM
MD
LG