Linkovi

Juniorska "Nobelova nagrada" za pomoć gluhima (13/3/02) - 2002-03-13


Ryan Patterson, učenik četvrtog razreda gimnazije u gradu Grand Junction, u saveznoj državi Colorado, ovogodišnji je dobitnik prve nagrade u tradicionalnom natjecanju za mlade znanstvene talente. Njegov je izum - bijela rukavica koja prevodi jezik znakova za gluhe u pisani tekst na prijenosnom kompjuterskom ekranu!

Osamnaestogodišnji dobitnik nagrade u visini od stotinu tisuća dolara u školarini za fakultet po vlastitom izboru izjavio je da je na svojoj rukavici-prevodiocu počeo raditi nakon što je u jednom fast-food restoranu vidio skupinu gluhih kako se sporazumijeva govorom prstiju, ali ne uspijeva naručiti svoj izbor hrane jer ih nitko ne razumije. Kako kaže, tada je shvatio da bi gluhim osobama dobro došla mala pomoć. "Pomislio sam kako bi im bilo daleko lakše obavljanje svakodnevnih stvari kada bi im elektronički prevodilac pružio dodatnu neovisnost," kaže Ryan Patterson.

Projekt rukavice-prevodioca samo je posljednji dokaz Pattersonovog zanimanja za znanost, koje je započelo još u djetinjstvu. Najviše ga interesira elektricitet i elektronika. Već u trećem razredu osnovne škole znao je kako užičiti i lemiti tiskane pločice, a do sedmog razreda, sam se naučio kako integrirati jednostavne mikrokontrolere u svoje projekte. Rukavica-prevodilac zahtijevala je uporabu najmodernijih, vrlo brzih i snažnih mikrokontrolera.

Svake godine, - već 60 godina! -, natjecanje za mlade znanstvene talente pomaže u pronalaženju i pomaganju posebno talentiranih gimnazijalaca, kojima se pomaže u troškovima školarine na visokoškolskim ustanovama, kako bi se zadovoljio njihov interes za znanost, matematiku, tehniku i medicinu. Posljednje četiri godine, pokrovitelj natjecanja je kompanija za proizvodnju kompjuterskih mikroprocesora, - čipova -, Intel, koja osigurava nagradni fond u ukupnoj visini od više od pola milijuna dolara.

Iz lokalnih i školskih natjecanja, bira se 300 polufinalista natjecanja, odakle posebni panel od deset znanstvenika iz raznih polja bira 40 finalista, koji dolaze na Institut za znanstvene talente, u Washingtonu. Tu se provodi konačni proces ocjenjivanja njihovih projekata i dodjela nagrada. Ova se nagrada u znanstvenim krugovima naziva "juniorskom Nobelovom nagradom". I zaista, iz redova prošlih dobitnika nagrada proizašlo je kasnije devet Nobelovaca, devet dobitnika nagrade Zaklade MacArthur i dva osvajača medalje Fields.

Ove godine, drugo mjesto i školarina u visini od 75 tisuća dolara pripala je Jacobu Lichtu, iz gimnazije u West Hartfordu, u saveznoj državi Connecticut, za istraživanje kojime se dovodi u pitanje ranija koncepcija pronalaženja obrazaca unutar nereda. Treće mjesto i 50 tisuća dolara u školarini osvojila je Emily Riehl, iz Bloomingtona, u saveznoj državi Illinois, za matematički projekt o geometrijskim objektima.

XS
SM
MD
LG