Linkovi

Američka industrija zabave traži pomoć Kongresa u spriječavanju piratske djelatnosti (12/3/02) - 2002-03-12


Zabavna industrija strahuje da će je dokrajčiti piratiziranje njenih proizvoda. Zbog toga su čelnici ove industrije pozvali američki Kongres da pomogne u iskorijenjivanju kršenja autorskih prava.

Predstavnici različitih zabavnih medija – filma, glazbe, video-igara i kompjutorskog software-a, došli su nedavno u senatski Odbor za medjunarodne odnose kako bi izvijestili zakonodavce o ilegalnom umnožavanju i distribuciji njihovih proizvoda. Izmedju ostalog je rečeno da gradjani u Kini, Maleziji, na Tajvanu i Tajlandu mogu kupiti piratizirane kopije za samo dolar i 25 centi. Predsjednik američke Udruge za film Jack Valenti izjavio je da Internet tehnologija već omogućava da se piratizirane kopije filmova dobije besplatno.

"Jedan klik mišem i bilo tko može razaslati dvosatni film diljem našeg planeta, i to brzinom svjetlosti."

Gospodin Valenti i njegove kolege kažu da će se situacija još više pogoršati kada se u uporabu stave novi internet kapaciteti koji velikom brzinom prenose ogromne količine podataka, takozvani broadband. Gospodin Jack Valenti kaže da se uz korištenje prosječnog modema film može usnimiti na osobno računalo za deset do 12 sati. Medjutim, uz povećavanje brzine prijenosa podataka isti takav film možete dobiti za samo 45 sekundi.

Panel je priopćio da piratiziranje zaštićenog materijala košta desetke milijuna dolara godišnje, i stotine tisuća američkih radnih mjesta. Predsjednik kompanije Interactive Digital Software Douglas Lowenstein kaže da će kompanije prestati s proizvodnjom novih i inovativnih proizvoda ukoliko budu znale da ne mogu ostvariti profit.

"Piratstvo “izvlači” novac iz zabavne industrije. Ono toj industriji oduzima sredstva za istraživanje i razvoj koja su potrebna kako bi se isprogramiralo novu kompjutorsku igru, čija će proizvodnja koštati izmedju 10 i 15 milijuna dolara. Oko 145 milijuna Amerikanaca koristi video i kompjutorske igre. Dakle, ne radi se samo o nekakvoj skupini adolescenata. To znači da su desecima milijuna Amerikanaca uskraćene odredjene mogućnosti u zabavi."

Zabavna industrija je zatražila od Kongresa da se oštrije postavi prema stranim vladama koje omogućavaju da se nastavi piratiziranje njihovih proizvoda. Jack Valenti je rekao članovima senatskog odbora da je zabavnoj industriji potrebna zaštita za televizijski materijal kako ga se ne bi moglo kopirati. Internetu je potrebno šifriranje tako da se može obavljati legalna prodaja filmskog materijala, umjesto da cvate prodaja ilegalnih kopija. Gospodin Valenti je dodao da je kompanijama potrebno pakiranje koje bi bilo zaštićeno nekom vrstom vodenog žiga kako bi potrošači znali da li kupuju autentičan proizvod.

"Mi znamo što nam je potrebno za zaštitu, i sve dok to ne dobijemo i postavimo jedno sveobuhvatno rješenje, trpjet ćemo i gledati kako se rastače jedna od najvećih američkih vrijednosti."

Predsjedatelj senatskog odbora za medjunarodne odnose Joe Biden rekao je članovima panela da već postoji zakon koji treba spriječiti problem kršenja autorskih prava. On je dodao da je potrebno učinkovitije provodjenje zakona u zemljama gdje cvate piratstvo, te sklapanje bilateralnih sporazuma kojima bi se borilo protiv sadašnje situacije.

XS
SM
MD
LG