Linkovi

Prijetnja od nuklearnog terorističkog napada na SAD (12/3/02) - 2002-03-12


Nakon terorističkih napada od 11. rujna, američke vlasti hitno su počele uvoditi strože mjere sigurnosti diljem zemlje. Sigurnost je pojačana u zračnim lukama, kao i u zgradama agencija savezne vlade. O životu nakon terorističkih napada razgovarali smo s Neilom Livingstonom, direktorom konzultantske tvrtke za međunarodna sigurnosna pitanja Global Options.

Stručnjak za sigurnost Neil Livingston smatra da se nakon 11. rujna svijet zauvijek izmijenio.

"Živimo u svijetu u kojem se sve veća pažnja posvećuje mjerama sigurnosti, u kojem prelaženje granica u ovo doba globalizacije neće biti tako jednostavno kako je bilo ranije, u kojem ćemo biti u sukobu ne samo s talibanima i elementima al-Qaide optuženim za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, već ćemo se baviti i nedovršenim poslovima, kao što su Irak i zemlje koje pokušavaju razviti oružje za masovno uništavanje. Te bi zemlje mogle biti sljedeći cilj Sjedinjenih Država i drugih koalicijskih snaga, koje nastoje svijet učiniti sigurnijim. No, kratkoročno govoreći, njihovi će napori svijet učiniti opasnijim."

Govoreći o mogućnosti proširenja rata protiv terorizma i na druge zemlje osim Afganistana, gospodin Livingston ukazuje da su Sjedinjene Države već uputile svoje vojnike u niz drugi zemalja, u kojima, u suradnji s lokalnim vlastima, rade na eliminiranju terorističkih skupina i njihove infrastrukture. Gospodin Livingston osvrnuo se i na strahovanja da bi Sjedinjene Države mogle biti izložene prijetnji od nuklearnog napada, bilo od strane Osame bin Ladena ili nekog drugog izvora.

"Prije više godina, sudjelovao sam u radu zajedničkog kongresnog odbora za atomsku energiju. U to smo doba isključili mogućnost bona fide nuklearne prijetnje, jer nije postojala crna burza za nuklearni materijal. Isto tako, smatrali smo da bi bilo vrlo teško dokopati se, recimo, bombe proizvedene u bivšem Sovjetskom Savezu. Sve se to promijenilo raspadom Sovjetskog Saveza. Znamo se da nuklearni materijal prodaje na crno i da su Rusi dopustili da im nestanu neke od manjih nuklearnih bombi. General Lebed, ruski vojni junak iz Afganistana, rekao je, prije nekoliko godina, da je Rusima nestalo 70 do 80 nuklearnih naprava. Iako mnogi ne vjeruju u tu tvrdnju, jasno je da postoji prijetnja od nuklearnog napada."

Neil Livingston ocjenjuje da bi eventualni napad, umjesto nuklearnom bombom, vjerojatno mogao izveden tzv. prljavom bombom, kod koje se radijacija širi uz pomoć konvencionalnog eksploziva.

XS
SM
MD
LG