Linkovi

Pentagon priopćio da niti jednu zemlju ne smatra ciljem mogućeg nuklearnog napada (12/3/02) - 2002-03-12


Pentagon pokušava umanjiti značenje zabrinutosti zbog mogućnosti da administracija predsjednika Busha možda smanjuje prag za korištenje nuklearnog oružja. Ova se zabrinutost pojavila nakon što su objavljeni dijelovi tajnog dokumenta o nuklearnim planovima.

Zaštićeni dokument naslovljen je Pregled stavova u nuklearnoj obrani. Kako je javljeno, u njemu se iznosi potreba razvijanja novih, slabijih oblika nuklearnog oružja, te se predlaže njihovo korištenje protiv protivnika koji nemaju nuklearno oružje, no možda razvijaju kemijsko ili biološko oružje. Dužnosnici Pentagona ne žele govoriti o tajnim pojedinostima ovog dokumenta, no tvrde da on ne sadrži upute za odabir mogućih ciljeva, niti poziva na razvijanje novog nuklearnog oružja.

Ipak, dužnosnici priznaju da Ministarstvo obrane sada planira obranu protiv širokog niza – kako kažu - nepredviđenih prijetnji. Prema riječima dužnosnika, administracija razrađuje razne opcije za odvraćanje prijetnje koju predstavlja oružje za masovno uništavanje. U zaštićenom se dokumentu, kako je javljeno, navodi nekoliko zemalja, koje predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama, na koju bi možda trebalo odgovoriti nuklearnim oružjem. Među spomenutim zemaljama su Iran, Irak i Sjeverna Koreja.

XS
SM
MD
LG