Linkovi

Početak druge faze rata protiv terorizma? (12/3/02) - 2002-03-12


Vodeći američki dnevni listovi jutros na naslovnicama pišu o jučerašnjem govoru predsjednika Busha povodom šest mjeseci od terorističkih napada. Pod naslovom “Predsjednik je započeo drugu fazu rata protiv terorizma”, “Los Angeles Times” ističe da je obećao da će se sučeliti s “terorističkom prijetnjom bilo gdje u svijetu”.

“Washington Post” bilježi da se predsjednik također obratio saveznicima, tražeći od njih veću pomoć u kampanji protiv terorista, no i da je po prvi puta javno obećao američku vojnu pomoć svakoj zemlji koja se na svom tlu bori protiv terorista.

“Predsjednik Bush predlaže dvosmjernu strategiju za proširenje rata protiv teroriza i izvan Afganistana. S jedne strane, obećao je američku pomoć zemljama koje se bore protiv terorista, a s druge – uputio je upozorenje zemljama koje pokušavaju razviti ili nabaviti oružje za masovno uništavanje” – pojašnjava najtiražniji američki dnevnik “USA Today”.

Bostonski “Christian Science Monitor” pita se – “kamo dalje u ratu protiv terorizma?” Prema pisanju “Monitora”, analitičari smatraju da je govor predsjednika Busha sadržavao dvije poruke – prvo, da je administracija predana nastavku borbe protiv terorizma, i drugo, poruka upućena američkim saveznicima – da napad na Irak ne trebaju očekivati već sutra. Prema analitičarima, Sjedinjene Države, očito je, postavljaju temelje za eventualnu akciju protiv Iraka, no predsjednik tu zemlju, niti “Osovinu zla” općenito – posve smišljeno – u svojem jučerašnjem govoru nije niti spomenuo.

XS
SM
MD
LG