Linkovi

Korijeni bijesa militantnog islama (11/3/02) - 2002-03-11


Bijes militantnog islama terorizira zemlje diljem svijeta, a nedavno smo imali prilike to iskusiti i u Sjedinjenim Državama. Novinarka Robin Wright prati širenje ovog oblika islama već dva desetljeća. Nedavno je izdala knjigu pod naslovom Sacred Rage – Sveti bijes, koja opisuje korijene vjerskog ekstremizma, uključujući i terorističku mrežu Osame bin Ladena. Novinarka Glasa Amerike Laurie Kassman razgovarala je s gospođom Wright o njenoj knjizi.

Islamski ekstremizam, kaže gospođa Wright, star je koliko i vrijeme. Riječi fanatik, razbojnik i ubojica proizlaze iz ekstremnih vjerskih pokreta koji sežu stoljećima unatrag. U knjizi Sveti bijes Robin Wright opisuje današnji bijes militantnog islama kao "reakciju na represivne vlade koje ostavljaju malo ili nimalo prostora političkim neslaganjima". "Bijes kojem smo svjedoci već dva desetljeća, izražava se na različite načine, ali ono što se može podvesti pod zajednički nazivnik jest bijes ili srdžba zbog nedostatka političkog prostora, manipulacija ekonomskim sustavom od strane neznatne manjine, korupcija, neuspjeh da se uključi u onu vrstu postignuća u kojima je islam bio zapažen u prošlim stoljećima" - kaže Robin Wright.

Gospođa Wright kaže da su Sjedinjene Države često na udaru zbog svojih veza s nepopularnim vladama u regiji. Ona kaže da je iranska islamska revolucija, koja je srušila američkog saveznika šaha Rezu Pahlavija, postala inspiracija islamskim militantima diljem svijeta. Međutim, "Iranci danas otvoreno prkose mnogim vjerskim dužnosnicima koji još uvijek vladaju Iranom kako bi ostvarili svoja prava. Žene se organiziraju u svoje organizacije. Mladi ljudi izlaze na ulice i otvoreno osporavaju režim i često zbog toga završavaju u zatvoru. Dakle, događa se jedna vrsta tranzicije. Ekstremizam ne mora ostati ekstremizam. Sve su vidljiviji znakovi da su ljudi, kad su uključeni u sistem, spremni ostaviti oružje i uzeti u ruke glasački listić."

Gospođa Wright stigla je na Srednji istok 1973. kako bi za dnevnik Christian Science Monitor izvještavala o arapsko-izraelskom ratu. Ona tvrdi da arapsko-izraelsko neprijateljstvo i dalje podgrijava bijes muslimana. Gospođa Wright kaže da su islamski militanti kao što je Osama bin Laden danas manje usredotočeni na političku stranu arapsko-izraelskog sukoba, a više na viziju Islama kao načina izmjene društva.

Danas, kao diplomatski korespondent dnevnika Los Angeles Times, Robin Wright piše o američkoj vanjskoj politici, uključujući i kampanju protiv terorizma. Ona kaže da slanje vojske u lov na teroriste predstavlja tek pola bitke: "Teži dio rata jest kako se postaviti prema političkom okruženju koje je stvorilo teroriste, uključujući i mnoge režime na koje se danas oslanjamo u ratu protiv terorizma, kao što su Saudijska Arabija, Pakistan, Alžir i Egipat. Iznalaženje načina kako pomoći tim ljudima da stvore gradjansko društvo, kako pomoći tim vladama da se politički otvore, kako stati na kraj korupciji – to će biti veliki izazovi s kojima ćemo se susretati desetljećima, a ne samo u mjesec dana vojne kampanje."

Novinarska karijera odvela je Robin Wright u više od 130 zemalja na šest kontinenata, ali ona kaže da je Srednji istok za nju pravi magnet. U knjizi Sveti bijes, njeno poznavanje te regije iz prve ruke pomaže joj da stavi ljudsko lice na vrlo složenu i kontroverznu temu - bijes militantnog islama.

XS
SM
MD
LG