Linkovi

SDP spreman još jednom pokušati spasiti koaliciju (11/3/02) - 2002-03-11


Kriza vlasti u Hrvatskoj ušla je u četvrti tjedan. Kraj joj se ne nazire, iako su sve stranke vladajuće koalicije podržale dogovor svojih predsjednika o kadrovskim rješenjima i prihvaćanju Vladina programa.

I posljednja od pet stranaka vladajuće koalicije dala je zeleno svjetlo dogovoru postignutom sredinom tjedna. Socijaldemokrati premijera Ivice Račana inzistiraju na punoj suglasnosti oko Vladinog programa smatrajući ga prijelomnom točkom borbe za preživljavanjem koalicije.

Potpredsjednik stranke Mato Arlović kazao je da se SDP neće zadovoljiti deklarativnom podrškom, vec će od koalicijskih partnera zahtjevati da potpišu da prihvaćaju Vladin program. Bez pune programske suglasnosti, rekao je, nemaju smisla dogovorene kadrovske promjene.

Za razliku od svog predsjednika i premijera koji je najavio da će, ne riješi li se kriza, napustiti koaliciju, SDP će tražiti raspravu u parlamentu. "Po cijenu izvanrednih izbora," rekao je Arlović dodajući da nije prirodno da o problemima u državi mimo Vlade i Sabora raspravaljaju samo predsjednici pet vladajućih stranaka.

Izbjegao je direktan odgovor na pitanje kada će, ako se ne postigne dogovor, najveća stranka vladajuće koalicije prekinuti razgovore u petorki i obratiti se Saboru. "Drugo je pitanje ako se to i dalje bude vrtilo oko kadrova, a mimo Vladina programa. SDP tada to nije spreman dalje tolerirati, tražit ćemo da se to pitanje prenese u parlament" - rekao je gospodin Arlović.

Glavnom koalicijskom partneru, predsjedniku Socijalnih Liberala Draženu Budiši, SDP poručuje da je spreman još jednom pokušati spasiti koaliciju, ali da u slučaju novih destabilizacija neće "podmetati leđa". Predsjednici stranaka vladajuće koalicije sastat će se sutra poslijepodne.

XS
SM
MD
LG