Linkovi

Grdešić: Impresivna komemoracija (11/3/02) - 2002-03-11


U Bijeloj kući je jutros održana komemoracija žrtvama terorističkih napada od 11. rujna. Uz predsjednika Georgea Busha i članova njegove vlade, na travnjaku Bijele kuće okupio se i cijeli diplomatski zbor. Među nazočnima bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

Ambasador Grdešić govori o svojim utiscima s današnjeg komemorativnog skupa: "Bila je to zaista impresivna svečanost. Impresivna po značenju koji ima – obzirom na sam događaj – ili i po načinu na koji je bila izvedena. Cijeli diplomatski kor, zajedno s predsjednikom Bushom, članovi kabineta, članovi zakonodavnog tijela, brojni gosti, pogotovo obitelji stradalih. To je bila svečanost koja ostaje zapamćena za cijeli život. Svi se naravno sjećamo onog što se dogodilo prije šest mjeseci, ali ova nas je komemoracija ponovno podsjetila i na odgovor koji je uslijedio nakon napada."

Upitali smo veleposlanika Grdešića smatra li da je američki odgovor na terorističke napade bio primjeren? "Mislim da je bio primjeren, ali on nije gotov. Predsjednik Bush je prisutne upozorio da rat protiv terora i terorista nikad neće biti gotov, dok ne bude i zadnji terorist eliminiran, odnosno onemogućen u svojoj djelatnosti. Prisutnost diplomatskog kora, i njihovih državnih zastava, koje su svečano bile postavljene na tribunama, pokazuje da – premda često smatramo da su jedini stvarni akter rata Sjedinjene Države – američka administracija računa na međunarodnu pomoć, na različitim razinama, kao što su financijska, politička i vojna. Da bi se posebno naglasio taj međunarodni koalicijski aspekt borbe protiv terora, na današnjoj su svečanosti uvodno govorila tri veleposlanika, veleposlanik Nigerije, Južne Koreje i Turske – kako bi se pokazalo da je cijeli svijet u pozadini borbe protiv terora", rekao je hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

U vezi hrvatske uloge u toj borbi, veleposlanik Ivan Grdešić je rekao: "Od samog početka, vlada i predsjednik pokazali su spremnost da se uključe na pravu stranu, u borbi protiv terorizma. Od niza konkretnih poteza – razmjene informacija o teroristima, jačanja financijske kontrole, jačanja kontrole na državnim granicama, prava preleta nad Hrvatskom, posjeti i konzultacije – sve to ukazuje da je Hrvatska na strani savezništva u borbi protiv terora. Treba se prisjetiti niza inicijativa predsjednika Mesića o tome kako se male zemlje mogu uključiti u borbu protiv terorizma. Zaista, Hrvatska djeluje kao de facto saveznik NATO saveza, kao de facto partner Sjedinjenim Državama."

XS
SM
MD
LG