Linkovi

Zagreb: Račan prijeti napuštanjem koalicije (11/3/02) - 2002-03-11


Premijer Ivica Račan zaprijetio je napuštanjem koalicije ako se ubrzo ne riješi kriza vlasti.

Premijer i predsjednik najveće stranke vladajuće koalicije najavio je da će napustiti petorku ako se u narednih nekoliko dana ne okonča dvadesetodnevna kriza vlasti.

"Ja osobno neću sudjelovati dalje u toj krizi, toliko cijenim sebe i svoju odgovornost prema građanima... SDP nije izazvao, niti je želio izazvati krizu koalicije i vlade, ali mi se moramo suočiti - kako iz te krize i da li postoji šansa da iziđemo iz krize," izjavio je premijer Ivica Račan novinarima u nedjelju u sjedištu svoje stranke.

Vodstvo socijaldemokrata sinoć je razgovaralo o dogovoru kojim su predsjednici pet stranaka sredinom tjedna definirali kadrovska rješenja u Vladi, dok su suglasnost o Vladinu programu odredili preduvjetom za pozitivno rješenje krize. "Za SDP deklarativna podrška programu nije dovoljna," rekao je Račan.

Narodna,Seljačka i Liberalna stranka podržale su svih osam točaka dogovora. Socijalno-liberalna stranka dogovor prihvaća pod uvjetom hitnog odlaska ministra gospodarstva iz vlade. HSLS problematizira i ovlasti Dražena Budiše kao budućeg zamjenika premijera.

SDP će se o dogovoru izjasniti danas prijepodne, nakon čega bi se se ponovo trebali naći predsjednici pet stranaka.

"SDP je zainteresiran da se kriza završi na ovaj ili onaj način. Nitko od nas koji želimo biti odgovorni i rjesavati teške probleme, barem što se Vlade tiče, ne moze pod ovim okolnostima raditi," rekao je Račan.

Dodao je da "Vlada i u "otežanim okolnostima" radi dobro, ali da su "psihička napetost i teret krize" preveliki da bi tako mogla funkcionirati dulje vrijeme. "To nisu uvjeti u kojima težak posao možemo i po našem mišljenju minimalno dobro obaviti", kazao je premijer Račan.

XS
SM
MD
LG