Linkovi

Ankete: Amerikanci odlučno podržavaju predsjednika Busha i akciju u Afganistanu (11/3/02) - 2002-03-11


Američki tisak danas posvećuje prostor temama vezane uz obilježavanje prvih šest mjeseci od napada 11. rujna. “Washington Post” na naslovnici donosi rezultate najnovije ankete, koja pokazuje da predsjednik Bush i rat protiv terorizma i dalje uživaju podršku velike većine Amerikanaca. Čak 90 posto ispitanika izražava podršku za vojnu akciju u Afganistanu, a 88 posto njih podržava način na koji predsjednik obavlja svoj posao. Sam predsjednik Bush uživa podršku 82 posto Amerikanaca.

Gotovo 90 posto Amerikanaca vjeruje da rat u Afganistanu ide prilično dobro. 70 posto njih podržava upućivanje američkih snaga za pomoć anti-terorističkim akcijama u drugim zemljama, kao što su Jemen i Filipini. Isti postotak ispitanika podržava i uporabu vojne sile da bi se svrgnuo irački čelnik Sadam Husein – pokazuje anketa koju su proveli “Washington Post” i televizijska mreža ABC.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” također objavljuje rezultate prigodne ankete, koja također pokazuje da premoćna većina Amerikanaca podržava rat protiv terorizma. No, ova anketa, koju su proveli USA Today, CNN i organizacija Gallup također pokazuje da slabi zadovoljstvo s tijekom kampanje u Afganistanu, te da slabi potpora javnosti za dugotrajni rat, koji bi se proširio i izvan granica Afganistana. 80 posto Amerikanaca također smatra da su napadi od 11. rujna najtragičniji događaji njihovog života.

XS
SM
MD
LG