Linkovi

12. godišnji skup Udruge američkih Hrvata (10/3/02) - 2002-03-10


U Chicagu je sinoć zaključen 12. godišnji banket organizacije Croatian-American Association, Udruge američkih Hrvata.

Ovaj je skup ove godine u čikaškom hotelu Sheraton okupio između tri i četiri stotine uzvanika, uključujući i niz istaknutih gostiju iz Sjedinjenih Država i Hrvatske. Skup je bio prilika za osvrt na postignuća ove organizacije u promicanju interesa američkih Hrvata kao i same Hrvatske.

Na uspjehe Udruge američkih Hrvata u razgovoru za Glas Amerike osvrnuo se Anthony Peraica, predsjednik ogranka Udruge u saveznoj državi Illinois. “Ovi godišnji banketi su samo primjer podrške koju ova zajednica pruža našoj udruzi, kako bi nastavili s radom, u obrani hrvatskih interesa ovdje u Americi. Trebamo se podsjetiti na vrijeme, ne toliko daleko, kada su sve američke novine – od Los Angeles Timesa, New York Timesa do Chicago Tribunea – pisale o Hrvatskoj kao o ‘bivšoj nacističkoj ili fašističkoj državi’, a tek onda bi se priča nastavila o bilo čemu. Toga više nema. Image Hrvatske je ovdje u Americi promijenjen zauvijek, više nema tih kompleksa oko hrvatske povijesti. Isto tako, u ovih 12 godina, mi smo završili jedan da tako kažem, politički fakultet, na svojoj koži. To su lekcije koje se mogu naučiti jedino u konkretnom lobiranju, kada ideš kroz taj križni put. Nema škole gdje se to može naučiti.”

Anthony Peraica se prisjetio početaka: “1992. imali smo u Washingtonu 40 tisuća ljudi, koji su na demonstracijama zahtjevali od predsjednika Busha priznanje Hrvatske. Odradili smo mnogo toga na ekonomskoj pomoći Hrvatskoj, tu su se poslale milijarde dolara, bilo na direktnoj pomoći, bilo indirektno. Činjenica je da ako stavimo ruku na srce – oni koji se abve vanjskom politikom u ovoj zemlji uvijek će reći da je upravo Hrvatska američki strateški partner u južnoj Europi.”

Inače, sam banket protekao je ne toliko u osvrtanju na postignuto, već u znaku onog što tek dolazi, a to su Hrvatski dani na Capitol Hillu, koji Udruga američkih Hrvata organizira sljedećeg mjeseca u Washingtonu. Tim je povodom jedan od govornika na svečanoj večeri u Chicagu, kongresmen Danny Davis, koji u Zastupničkom domu predstavlja južni dio Chicaga, pozvao okupljene da dođu u Washington u što većem broju te lobiraju na Capitol Hillu.

A predsjednik Udruge američkih Hrvata, Frank Brozovich, najavio je i temu ovogodišnjih Hrvatskih dana na Capitol Hillu: bit će to unapređivanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je – kako je istaknuo – središnje pitanje lobiranja ove udruge već tri godine.

Bosankohercegovačke Hrvate na banketu u Chicagu predstavljao je Josip Merdžo, glavni tajnik HDZ BiH, koji je u Sjedinjene Države došao umjesto predsjednika stranke Ante Jelavića, kojem je američko Državno tajništvo uskratilo turističku vizu. Inače, sa skupa u Chicagu je izostao i predsjednik Hrvatskog Sabora Zlatko Tomčić, koji nije došao – kako je rečeno – zbog nedavnih previranja u Vladi. Organizatori 12. godišnjeg banketa izrazili su žaljenje zbog njegova nedolaska ističući kako bi s njegovim nastupom na ovom skupu i odziv bio jamačno znatno veći.

XS
SM
MD
LG