Linkovi

Bijela kuća umanjuje značenje medijskih izvješća o gradnji nove vrste nuklearnih oružja (10/3/02) - 2002-03-10


Američki dužnosnici umanjuju značenje novinskih izvješća da Sjedinjene Države razmatraju izgradnju nove klase manjih nuklearnih oružja za potencijalnu uporabu u budućnosti.

Državni tajnik Colin Powell je izjavio u televizijskom programu Face the Nation kako administracija predsjednika Busha ne planira proizvesti nova nuklearna oružja.

Do ove izjave državnog tajnika dolazi nakon što su vodeći američki listovi izvijestili da se u jednom povjerljivom dokumentu Pentagona kaže kako su Sjedinjene Države preusmjerile svoje nuklearno žarište s Rusije i zaštite svojih saveznika na moguće sukobe s neprijateljskim zemljama koje nemaju nuklearne kapacitete.

Savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice je izjavila za televizijsku emisiju Meet the Press kako je riječ o uobičajenom planskom dokumentu Pentagona koji ne bi trebao nikoga iznenaditi, jer Amerika mora razmotriti svako sredstvo kako bi odgovorile na sve vrste prijetnji Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost je izjavila da su poboljšani bilateralni odnosi s Rusijom i sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala uveliko smanjili opasnost nuklearnog rata.

Gospođa Rice je također istaknula da se u većem dijelu tog povjerljivog izvješća govori o načinima kako da se korištenje nuklearnog oružja učini manje vjerojatnim i to boljim prikupljanjem obavještajnih podataka, uporabom konvencionalnog oružja i proturaketnom obranom.

Vodeći američki listovi izvijestili su da Pentagon priprema izvanredne planove za konstrukciju i razmještanje novih vrsta manjeg nuklearnog oružja i procijenjuje kakvim prijetnjama su izložene Sjedinjene Države u posthladnoratovskom svijetu.

Pentagon nije htio komentirati sadržaj spomenutog izvješća, nazvao ga je 'analizom o širokom spektru pitanja'.

U izvješćima se citira spomenuti povjerljivi dokument Ministarstva obrane u kojem se kaže da su Sjedinjene Države sučeljene s novim nepredvidivim situacijama u kojima bi se moglo koristiti i nuklearno oružje. Tu su uključeni i mogući napdi Iraka na Izrael i Sjeverne na Južnu Koreju.

XS
SM
MD
LG