Linkovi

Film tjedna: Harrison's Flowers (10/3/02) - 2002-03-10


Američka filmska publika od 15. ovog mjeseca u kino dvoranama imat će priliku pogledati film Harrison`s Flowers. To je priča o nestalom ratnom foto-repoteru i potrazi za njim, koju vodi njegova supruga, a sve se događa u ratnom vihoru Hrvatske 1991. godine i tijekom tragedije Vukovara.

Film Harisonovo cijeće pojavljuje se u trenutku kada u sjećanju javnosti još uvijek snažno žive slike u Pakistanu zarobljenog novinara dnevnika Wall Street Journal Daniela Pearla, kojeg su nakon mjesec dana zatočenja, pred video kamerom, ubili njegovi otmičari.

U filmu Harrisons Flowers priznati ratni foto-reporter i dobitnik Pulitzerove nagrade Harrison, kojeg igra David Strathairn, nestao je na zadatku u ratu u Hrvatskoj. Planirao je da to bude njegov posljednji izlazak na bojišnicu i da nakon toga ode u ratnu reportersku mirovinu. Njegov urednik vjeruje da je poginuo, ali ne i Harisonova supruga Sarah Lloyd, igra je Andie McDowell, koja odlučuje krenuti u potragu za njim – bio on živi li mrtav.

Stephen Kinzer u članku u New York Timesu, u filmu piše: "Harrison's Flowers, unatoč određenih slabosti, ima vrlo snažnih trenutaka". Poglavito je to prikaz jednog od prvih masovnih zločina na području Balkana, kada su srbijanske snage opustošile Vukovar. "Ovaj divljački napad", nastavlja autor članka, "koji je filmska ekipa rekonsturirala u Češkoj, pokazuje taktiku koja je mnogo puta korištena na Balkanu u idućih nekoliko godina. Ona je dopuštala ubijanje civila i kulminirala pokoljem pacijenata i osoblja Vukovarske bolnice. Cilj nije bio samo zauzimanje tog grada već i jasno iskazivanje poruke da svi koji su živjeli u Vukovaru, na kojeg su Srbi polagali pravo, trebaju otići iz grada ili će se sučeliti sa smrću.

"Rekonstrukcija uništenja Vukovara", nastavlja autor članka u New York Timesu, "bliska je realnosti koliko se na filmskom platnu realnost može približiti. Takve scene užasa ponavljale su se u napadima srpskih snaga na slabo naoružane branitelje gradova i mjesta u Hrvatskoj i Bosni tijekom devedesetih", kaže autor članka.

Ko-scenarist, režiser i producent filma Harrison`s Flowers, Francuz Elie Chouraqi, nije se pokušao baviti emocijama ili politikom koja je dovela do sukoba na Balkanu ili pak zbog čega je svijet toliko dugo čekao da intervenira. Međutim, on daje gledatelju priliku da realno vidi kako je to bilo. "Mnogi će se osvijestiti, a nekima će pozliti", kaže Stephen Kinzer, "kada vide ovaj dio povijesti eksplicitno rekonstruiran na celuloidnoj vrpci. Onaj tko se eventualno pita zbog čega Milošević danas sjedi u Den Hagu", dodaje Kinzer u članku u New York Timesu, "treba samo pogledati film Harrisons Flowers".

XS
SM
MD
LG