Linkovi

Izraelski zrakoplovi uništili Arafatovo sjedište u gradu Gazi (10/03/02) - 2002-03-10


Na Bliskom istoku bombaš samoubojica napao je jedan kafić u Jeruzalemu ubio 11 Izraelaca i sebe te ranio najmanje 50 osoba. U jednom drugom napadu poginulo je još troje Izraelaca. Očevici tvrde kako su izraelski zrakoplovi kao odgovor ovim napadima raketama uništili sjedište Jasera Arafata u gradu Gazi.

Do eksplozije je došlo u popularnom noćnom okupljalištu - kafiću Moment - tek 100 metara udaljenom od službene rezidencije izraelskog premijera Ariela Sharona, koji u trenutku napada nije bio kod kuće. Snažna eksplozija čula se daleko, a nekoliko trenutaka nakon toga sirene ambulantnih vozila i policijskih automobila mogle su se čuti po cijelome gradu, dok su policijski helikopteri nadlijetali područje. Očevici opisuju prizore kaosa. Miris baruta osjetio se u zraku dok su spasilačke ekipe odvozile tijela.

Militantna islamska organizacija Hamas preuzela je odgvornost za napad. Tek nekoliko sati prije toga, palestinski napadači otvorili su vatru na jedan hotel i pješake u priobalnom mjestu Netanaya. Ranjeni su deseci ljudi, a policija je ubila dvojicu napadača. Od posljedica ranjavanja umro je poslije troje Izraelaca. Za taj je napad odgvornost preuzela orgnazacija Brigade al Aqsa, izjavivši da je to osveta za ubojstva Palestinaca u napadima izraelske vojske. Ova se skupina povezuje s pokretom Fatah palestinskog čelnika Jasera Arafata. U očiglednoj odmazdi za ove napade, izraelski su helikopteri topovnjače ispalili rakete u mjestu Ramallah, ubivši jednog Palestinca, dok su izraelski zrakoplovi u gradu Gazi uništili sjedište Jasera Arafata.

U međuvremenu, izraelske su se snage počele povlačiti iz izbjegličkog logora Tulkarem nakon trodnevne kampanje u kojoj je najmanje 15 Palestinaca poginulo. Izvori bliski palestinskim snagama sigurnosti kažu da su izraelske snage povele sa sobom oko 150 Palestinaca koje su uhitili tijekom kampanje.

Viši američki dužnosnici izjavili su da ovo posljednje nasilje požuruje predstojeća nastojanja posebnog američkog izaslanika Anthonyja Zinnija da postigne prekid vatre u regiji.

XS
SM
MD
LG