Linkovi

Mesić: Hrvatski građani ne smiju biti taoci krize (9/3/02) - 2002-03-09


Predsjednik Hrvatske Stipe Mesic izjavio da stranke vladajuce koalicije dogovor moraju postici u narednih nekoliko dana. Gradjani ne smiju biti taoci krize, porucio je Mesic.

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesic zali sto je umjesto dogovorom trotjedna kriza vladajuce koalicije produbljena novim nesporazumima i jos izrazenijim medjusobnim nepovjerenjem. "Podrzavam dogovor ako se moze postici na nacelima, a ne na osobnim ambicijama. U suprotnom sam za izbore," izjavio je novinarima. Najavio je da ce razgovarati s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka ukoliko vladajuca koalicija ne postigne dogovor u narednih par dana.

"Kriza mora biti rijesena u roku od nekoliko dana. Gradjani ne smiju biti taoci krize ili necijih neostvarenih ambicija," rekao je Mesic. Predsjednici stranaka vladajuce koalicije na posljednjem su sastanku svoj opstanak uvjetovali s osam tocaka o kojima posljednju rijec trebaju dati stranacka vodstva. Seljacka, Narodna i Liberalna stranka podrzale su dogovor. Socijaldemokrati premijera Ivice Racana izjasnit ce se sutra, dok su Socijalni liberali Drazena Budise podrsku dogovoru ponovo uvjetovali hitnim odlaskom iz Vlade ministra gospodarstva Goranka Fizulica.

"Bilo bi dobro kada bi sada shvatili sto su opce potrebe, a malo osobne preokupacije bi trebalo staviti na stranu," kazao je Mesic.

Podrsku premijeru Racanu dao je neposredno nakon sto je predsjednik HSLS-a zahtjevom za smjenom trojice ministara izazvao do sad najdublju krizu vlasti. Iako ga nije imenovao hrvatski predsjednik Drazena Budisu smatra glavnim krivcem krize koja je u potpunosti paralizirala zivot u zemlji. "Glavni je krivac onaj kojeg krivcem drzi vecina hrvatskog naroda," rekao je Mesic.

Procjenjuje da bi Vlada u parlamentu dobila povjerenje, ali da to nije jamstvo njenog buduceg normalnog rada.. "Ne moze se raditi ako nema povjerenja u Vladi. Povjerenje je vazno, osobni odnosi nisu bitni," kazao je dodajuci da je dogovor stranaka i premijera, a ne ultimamut premijeru kljuc po kojem ministri dolaze i odlaze sa svojih funkcija.

XS
SM
MD
LG