Linkovi

Postignut dogovor o luci Ploče; prekinut "naftni rat" RH i BiH (6/3/02) - 2002-03-06


BiH i Hrvatska danas su okončale tzv. naftni rat i postigle dogovor oko luke Ploče. Hrvatski premijer Ivica Račan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija u Zagrebu su riješili dva ključna problema koja opterećuju odnose Sarajeva i Zagreba.

Kompromisom je okončan "naftni rat" kojeg je sredinom siječnja započela Hrvatska, zabranom cestovnog prijevoza nafte. Prije sinoćnjeg potpisa Zlatka Lagumdžije na odluku vlasti BiH da svojih pet graničnih prijelaza otvori hrvatskim cisternama, vlada u Zagrebu odustala je od zabrane cestovnog prijevoza nafte preko graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo kako je zahtijevala bosansko-hercegovačka strana.

Postignut je i dogovor oko luke Ploče, dugo otvorenom problemu kojeg ni u posljednje dvije godine nije uspio riješiti niz razgovora na visokoj medjudržavnoj razini.

Neuskladjeni interesi novih vlasti oko luke Ploče i prolaza kroz Neum zahladili su odnose izmedju dviju država. Današnjim dogovorom Račana i Lagumdžije od sutra će se raditi na protokolu koji će pratiti Sporazum o luci Ploče i prolazu kroz Neum.

Sporazum koji je ranije prošao ratifikaciju u parlamentu BiH uskoro bi ratificirao Sabor RH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da će se protokolom definirati namjera dviju država da probleme ubuduće rješavaju same.

"Ne radi se ni o kakvom pravljenju aneksa danas. Radi se o dogovaranju procedure po kojoj ćemo ratificirati sporazume i izaći iz ovog tako što ćemo izmijeniti određene odredbe sporazuma, dopuniti ih u skladu s onim sto je naša nova realnost, a to je da probamo riješavati stvari bez međunarodnih posrednika koji bi bili tu i prije nego se posvađamo," rekao je Lagumdžija.

Prema sporazumu iz 1998. u Upravi luke sjede po tri predstavnika dvije država, dok je sedmi stranac trebao imati odlučujuću riječ u slučaju spora. Sporazum je ratificirao parlament BiH, a tadašnja vlast u Hrvatskoj zaključila je da joj sporazum nije u interesu.

Današnjim dogovorom međusobni sporovi riješavali bi se izravnim kontaktima. Premijer Račan odbio je spekulacije da su dvije strane trgovale, hrvatska otvaranjem graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo, bosansko-hercegovačka pristajanjem da se problemi oko Ploča rješavaju bez arbitraže. Kazao je da hrvatski interes ostaje zaštita okoliša i borba protiv organiziranog kriminala bez obzira što je na zahtjev bosanske strane, iako uz rigorozne uvjete, otvoren prijelaz Izačići.

"Nema razloga da ne nađemo trajno zadovoljavajuće rješenje koje će biti u interesu trgovine između dvije zemlje, a ne rezultat loše trgovine," rekao je Račan.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da vlasti u Sarajevu i Zagrebu više ne žele stvarati nego riješavati probleme. "Lista problema pretvorila se u listu rješenja," rekao je Lagumdžija novinarima izražavajući uvjerenje da će odnosi dviju država ubuduće imati samo uzlazni smjer.

XS
SM
MD
LG