Linkovi

Europska Unija će se suprotstaviti tarifama na čelik u WTO-u (6/3/02) - 2002-03-06


Europska unija je priopćila da će se boriti protiv američke odluke o povećanju prostojbi na uvezeni čelik kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Naš novinar Roger Wilkison javlja da su dužnosnici Europske unije izjavili kako povećanje ovih pristojbi pokazuje da je unutarnja američka politika prevagnula nad trgovinskim obvezama koje ima Washington.

Povjerenik Europske unije za trgovinu Pascal Lamy izjavio je novinarima da će ovaj savez 15 zemalja biti najveća žrtva američke odluke jer proizvodi jednu četvertinu cjelokupnog američkog uvoza čelika. Govoreći putem prevoditelja, gospodin Lamy je izjavio da će Europska unija odgovoriti u skladu s pravilima međunarodnog trgovinskog sustava, tako što će taj problem iznijeti pred Svjetsku trgovinsku organizaciju.

"Svjetsko tržište čelika nije Divlji zapad, gdje svatko može raditi što god želi" - rekao je povjerenik Europske unije za trgovinu Pascal Lamy, dodajući kako će unija zaštiti svoje tržište od uvoza iz trećih zemalja čiji su proizvodi od čelika pogođeni ovom američkom odlukom.

Gospodin Lamy je napomenuo kako Europska unija neće poduzeti nikakvu akciju odmazde protiv Sjedinjenih Država, ali će koordinirati svoje poteze pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji s drugim velikim proizvođačima čelika koji su pogođeni ovom američkom mjerom. Dodao je da bi unija mogla tražiti i kompenzaciju od Washingtona za gubitke nanijete njenim proizvođačima čelika.

XS
SM
MD
LG