Linkovi

Rajčicom protiv raka prostate (6/3/02) - 2002-03-06


Prehrana bogata umakom od rajčica, kečapom ili nekim drugim prehrambenim proizvodima na bazi rajčice koji sadrže snažan anti-oksidant, može smanjiti rizik od raka prostate, pokazalo je jedno novo istraživanje.

Znanstvenici su došli do tog zaključka prateći način prehrane i povijest raka prostate kod više od 47 tisuća muškaraca u dobi od 45 do 70 godina u razdoblju od 1986. do 1998. godine. Kod onih koji su najmanje dva puta tjedno konzumirali hranu na bazi rajčice rizik od raka prostate smanjen je između 24 i 36 posto. Takvi rezultati ne predstavljaju iznenađenje u znanstvenoj zajednici. Naime, rajčice imaju veliku razinu likopina, snažnog anti-oksidanta s velikom sposobnošću apsorbiranja kemikalija koje nastaju tijekom metabolizma i koje mogu oštetiti genetsku strukturu stanica.

Znanstvenici kažu da prehrambeni proizvodi na bazi rajčice imaju najbolji učinak protiv raka prostate ako su kuhani. Oni ističu također da ne treba pretjerivati s jednom vrstom hrane već u prehranu treba uključiti razne vrste voća i povrća te, naravno, izbjegavati masnoće. Ovo istraživanje još je jedna potvrda da se ono što jedemo itekako može odraziti na zdravlje.

XS
SM
MD
LG