Linkovi

Predsjednik Bush pomaže američkoj industriji čelika (6/3/02) - 2002-03-06


Predsjednik Bush uveo je tarife od 8 do 30 posto na nekoliko tipova uvoznog čelika. Predsjednik kaže da vjeruje u slobodnu trgovinu, no da postoje trenuci u kojima mora poduzeti određene korake kako bi pomogao gospodarskim granama pogođenim uvozom jefinih proizvoda iz inozemstva.

"Ova je mjera, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, dozvoljena. Također je u okviru naših zakona, a ja namjeravam provoditi naše zakone."

Nove tarife najviše će pogoditi Kinu, Japan, Južnu Koreju, Brazil, Rusiju i Ukrajinu. Zemlje koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama izuzete su od tarifnog režima, a izuzete su i zemlje u razvoju, koje su manje značajni proizvođači čelika. Tarife trebaju ostati na snazi tri godine. Predsjednik kaže da je to dovoljno vremena da se američka industrija čelika restrukturira i ponovno postane dugoročno konkurentna. Mnogi američki trgovinski partneri ogorčeni su zbog uvođenja tarifa. Europska unija najavila je da će odmah podnijeti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a Moskva je priopćila da će isključiti ruski čelik s američkog tržišta.

XS
SM
MD
LG