Linkovi

“The Summons”, Johna Grishama (2/3/02) - 2002-03-06


Za petama onoj pod naslovom “Skipping Christmas”, Preskakanje Bozica, i “Painted House”, Obojenoj kuci, malo prije toga, evo i 14. po redu knjige plodnog Johna Grishama. “The Summons”, Poziv…kao u “sudski poziv”. Ukratko – Glavni junak, Ray Atlee, 43 je godine star, predaje pravo na sveucilistu Virginije, u Charlottesvilleu. Zena ga je nedavno ostavila, dobila bolju “ponudu”, od jednog vremesnog milijardera. Ray je malo usamljen, ali uglavnom dobro podnosi svoj novi zivot.

Njegov mladji brat, Forrest, odan je drogi, alkoholu i problemima. Jednog dana, oba brata dobivaju poziv od starog, bolesnog oca da dodju kuci, u Clanton, u Mississippiju, kako bi zajedno prodiskutirali ocevu oporuku. Otac je nekad bio sudac, u mirovini se potpuno povukao od svijeta. A i od svoja dva sina. Rayu se ne ide u Clanton, ni da vidi oca ni da vidi brata-narkomana. Ipak, odaziva se ocevom pozivu, stize u Clanton i u kuci u kojoj je odrastao nalazi oca – mrtvog. I tri milijuna dolara skrivena u njegovoj radnoj sobi.

S oporukom da novac podijeli s bratom. Odakle ocu toliki novac? Ray na brzinu odlucuje da nikome nece ni rijeci govoriti. Da li pola bratu, taj ce sve na droge spiskati. Kaze li drugima, navuci ce, mozda, ljagu na ocevo ime. Ubrzo, Rayu su na tragu neki nepoznati ljudi. Pocinje napeta potjera Jugom, “novim” americkim Jugom, punim kockarnica i ultra-bogatih odvjetnika koji su to postali u sporovima protiv multinacionalnih korporacija.

Kako Ray, s vrecama za smece prepunim nasljedjenih dolara, u prtljazniku automobila, izmice svojim progoniteljima i odakle ocu taj novac, ono je cime Grisham zaokuplja pozornost citatelja u nastavku knjige. Kraj je, naravno, tako dobar da ga nikako ne bi valjalo odati. “Sto biste vi ucinili da se nadjete u istoj situaciji u kojoj se nasao Ray, da se pred vama ukazu izgledi za iznenadno bogatstvo?”, neka su od pitanja koja se sama po sebi namecu.

Dakle, Mississippi, odvjetnici, pravni detalji, velika lova, napeta radnja, puno humora, klasicne teme – sukob na relaciji otac-sin, sukob na relaciji brat-brat…za bestseller, nitko nema boljeg recepta od Grishama, ocjena je kritike. Iako seksa, nasilja i prostog jezika u romanu – nema! Patrick Anderson u Washington Postu pise:”Grishamova knjiga moze posluziti kao prirucnik iz kojega bi buduci pisci trebali uciti kako se bestseller pise. Ako mislite da je lako, probajte jednog dana sami!” Grishamovu knjigu - “The Summons” - izdala je njujorska kuca Doubleday……

XS
SM
MD
LG