Linkovi

Dražen Budiša bez objašnjenja napustio sastanak petorice (6/3/02) - 2002-03-06


Dražen Budiša je iznenade, i bez ikakvog objašnjenja za novinare, napustio današnji sastanak petorice, tijekom kojeg se razgovaralo o detaljima rekonstrukcije vlade.

Nakon toga, hitno je sazvao Malo vijeće HSLS-a. Novinarima nitko iz te stranke nije objasnio znači li Budišin neočekivani izlazak povlačenje njegove stranke iz koalicije. Glasnogovornik HSLS-a, Joško Kontić, najavio je da će se Budiša izjasniti sutra, nakon još jedne sjednice Malog vijeća HSLS-a.

Nakon uzaludnog čekanja da se Budiša vrati na sastanak, i neuspješnog mirovnog posredovanja Zlatka Kramarića, predsjednika Liberalne stranke - koji ga je zamolio da dođe pred novinare i objasni što se dogodilo - ostala četiri čelnika koalicije održali su tiskovnu konferenciju.

Premijer Račan objasnio je da je Budiša napustio sastanak u trenutku kad se razgovaralo o preraspodjeli dužnosti koje je na mjestu zamjenika premijera obnašao Goran Granić. Dio njegovih dužnosti trebao bi, ulaskom u vladu, preuzeti Budiša, a dio bi se trebao preraspodjeliti s obzirom da se u užem kabinetu otvaraju dva nova mjesta, za potpredsjednika vlade.

Budiša je napustio sastanak, rekao je premijer Račan, u trenutku kad se raspravljalo o dužnosti koordinatora za unutarnju i vanjsku politiku, koju je obnašao Goran Granić. Premijer međutim nije želio potvrditi neslužbene informacije da je Budiša sa sastanka izašao revoltiran upravo zato što mu premijer nije želio prepustiti Granićevu dužnost koordinatora za unutarnju i vanjsku politiku.

Jučerašnji dogovor o rekonstrukciji vlade dužnosnici pet stranaka danas su stavili na papir. O tom dokumentu do 10. ovog mjeseca moraju se izjasniti vodstva svih pet koalicijskih stranaka. Nitko se od četvorice nazočnih stranačkih čelnika večeras nije želio očitovati o sudbini vladajuće koalicije.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Zlatko Tomčić, kojem je - kako kaže - Budišino napuštanje sastanka "čudno", izjavio je: "bilo bi najpametnije sačekati izjašnjenje svih stranaka. U slučaju pozitivnog i prihvatljivog izjašnjenja i HSLS-a, vjerujem da bi i moja stranka bila spremna ostati u takvog koaliciji. Ali, isključivo u slučaju pozitivnog izjašnjenja o ovom papiru kojeg smo skupa sastavili."

Premijer Ivica Račan je izjavio da on osobno "nema što dodati ovim rječima predsjednika HSS-a. Neću glasati kakav će biti ishod na vodstvima stranaka koalicije, vidjet ćemo to u nedjelju odnosno ponedjeljak. Izražavam žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja. Evidentno je iz postojeće atmosfere i odnosa da je ovo prelomni trenutak. Ili ćemo stabilizirati odnose i situaciju unutar koalicije, ili ova koalicija nema šansu da preživi."

XS
SM
MD
LG