Linkovi

Teroristička organizacija Oružana islamska skupina (4/3/02) - 2002-03-05


Alžirske snage sigurnosti ubile su jednog od najopasnijih terorista na svijetu. U bici nedaleko mjesta Boufarik, blizu glavnog grada Alžira, osmog veljače, ubijen je Antar Zouabri. On je od 1996. godine čelnik organizacije Oružana islamska skupina.

Cilj ove ekstremne islamske grupe je zbacivanje svjetovne vlasti u Alžiru, koju bi nadomjestila islamska država. Ova je organizacija počela svoju kampanju terora početkom 1992. godine, nakon što je alžirska vlada poništila pobjedu Islamske fronte spasa, na izborima za parlament.

Oružana islamska skupina odgovorna je za masakre tisuća muškaraca, žena i djece. U njezinim su akcijama ponekad nestajala čitava sela. Od 1993. godine, vršila je napade i na strance koji žive u Alžiru, od kojih je ubila više od stotinu, većinu državljana europskih zemalja. Uz to što je izvodila napade automobilima napunjenim eksplozivom, te drugim smrtonosnim sredstvima, ova se organizacija specijalizirala za otmice te ubojstva rezanjem grkljana.

Od Oružane islamske skupine 1998. godine odvojila se frakcija pod imenom Grupa poziva i borbe Salafi. Obe ove skupine odbijaju punudu alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflike, koji je obećao amnestiju svim pobunjenicima koji se predaju vlastima. Treća teroristička skupina, Islamska armija spasa prihvatila je amnestiju 2000. godine te raspustila svoje članove. Alžirske vlasti procjenjuju da su ove terorističke skupine od 1992. uzrokovale smrt više od stotinu tisuća ljudi.

Oružana islamska skupina i Grupa poziva i borbe Salafi primaju pomoć od Alžiraca koji žive u inozemstvu. Alžirska je vlada optužila Iran i Sudan, zbog pomaganja alžirskim teroristima. Oružana islamska skupina povezana je s al-Qaidom Osame bin Ladena. Ahmed Ressam, koji je u travnju prošle godine osuđen zbog planiranja terorističkog napada na aerodrom u Los Angelesu, bio je član terorističke ćelije u Montrealu, koja je bila povezana s al-Qaidom i Oružanom islamskog skupinom – tvrdi kanadska vlada. Ahmed Ressam je 1998 iz Kanade otišao u Afganistan, gdje je bio na obuci u jednom terorističkom logoru al-Qaide. Kasnije je priznao da je upravo tih dana počeo planirati napade na američke ciljeve.

Terorist Antar Zouabri više ne predstavlja prijetnju. Međutim, Oružana islamska skupina, Grupa poziva i borbe Salafi, te druge terorističke organizacije i dalje su opasne. Njima se svijet treba odlučno suprotstaviti.

XS
SM
MD
LG