Linkovi

Bez ustupaka teroristima (5/3/02) - 2002-03-05


Otmica i ubojstvo novinara Daniela Pearla još su jedan podsjetnik da teroristi nastavljaju napadati Amerikance u inozemstvu. Oni koji počine takve divljačke zločine moraju znati da će Sjedinjene Države upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva kako bi ishodile siguran povratak američkih talaca. Sjedinjene Države neće isplaćivati otkupnine, mijenjati svoju politiku ili činiti bilo kakve druge ustupke teroristima.

Međutim, Sjedinjene će Države isplaćivati nagrade onima koje dostave informacije koje dovedu do uhićenja osoba traženih zbog terorističkih napada na američke ciljeve. U vezi s ubojstvom Daniela Pearla, Sjedinjene Države ponudile su nagradu od pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja počinitelja ovog kukavičkog zločina.

Sjedinjene Države također će uložiti najveće moguće napore na izvođenju pred lice pravde onih koji napadaju američke državljane i interese. Treba samo pogledati Afganistan.

Prije samo nekoliko mjeseci, Afganistan je služio kao utočište najopasnijoj svjetskoj terorističkoj organizaciji – al-Qaida Osame bin Ladena. U Afganistanu su obuku prolazili teroristi iz Alžira pa sve do Filipina, koji su dobivali podršku od dobro financirane terorističke mreže. Nakon al-Qaidinih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna prošle godine, Sjedinjene Države dale su sada bivšem režimu talibana izbor – morali su ili izručiti teroriste ili dijeliti njihovu sudbinu.

Mula Mohamad Omar i drugi talibanski čelnici odbili su izručiti teroriste. “Sve i da ubiju sav narod Afganistana, nećemo izručiti Osamu bin Ladena,” rekao je talibanski glasnogovornik.

Talibanski režim više ne postoji, zahvaljujući afganistanskim snagama otpora i koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama. Ostaci al-Qaidine baze u Afganistanu upravo se uništavaju. Mnogi al-Qaidini teroristi su mrtvi ili su u američkom zarobljeništvu. Za preživjelima se traga. Stotine operativaca i pristaša al-Qaide uhićene su u nizu zemalja. Al-Qaidinoj financijskoj mreži zadan je ozbiljan udarac. Velik dio njene imovine je zaplijenjen, a ugrožena je i njena sposobnost da posluje.

Sjedinjene Države neće dozvoliti da ih se ucjenjuje ili zastrašuje, već će izvesti pred lice pravde teroriste koji napadaju Amerikance i kazniti režime koji podržavaju te teroriste.

XS
SM
MD
LG