Linkovi

Zbog čega S-FOR nije uhvatio Radovana Karadžića? (5/3/02) - 2002-03-05


Snage SFOR-a u Bosni i Hercegovini nisu uspjele uhvatiti optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, u dvije nedavne akcije u okolici Foče. Kako se to moglo dogoditi? Za odgovor smo se obratili Marku Wheeleru, direktoru ureda Međunarodne skupine za krize u Bosni i Hercegovini. Prilog Pat Bodnar.

Mark Wheeler iz Međunarodne skupine za krize ocjenjuje da su razmjeri SFOR-ovih operacija, te nepostojanje pouzdanih lokalnih obavještajnih podataka, omogućili Karadžiću da pobjegne na neko drugo mjesto. "Čimbenik koji je dugo vremena onemogućavao SFOR da provede operacije kakve je proveo nedavno također je do sada spriječavao njihov uspjeh. A to je – nepostojanje obavještajnih podataka o tome gdje se Karadžić skriva. No, mislim da se sada konačno odražava činjenica da su i bivši i sadašnji zapovjednici SFOR-a - general Dodson i sada general Sylverster – vrlo predani hvatanju Karadžića. A što se tiče budućnosti – mislim da za sada treba uzeti u obzir da smo vidjeli SFOR-ovu odlučnost da to učini."

Karadžić – ocjenjuje nadalje gospodin Wheeler – uživa podršku lokalnog stanovništva u jugoistočnom dijelu Republike Srpske, što mu omogućuje da izbjegne hvatanje. Štoviše, prema riječima gospodina Wheelera, Karadžić uživa i podršku institucija Srpske pravoslavne crkve: "Crkva mu je, kako se čini, osigurala skrovišta, ali mislim da je daleko važnije da uživa simpatije lokalnog stanovništva, što služi kao dodatna podrška za brojne pripadnike snaga sigurnosti, koje ga čuvaju. Drugim riječima, ima dvije police osiguranja. S obzirom da SFOR pokušava u svojim operacijama zaštititi što se više može ne samo svoje vojnike, već i lokalno stanovništvo, teško mu je izvoditi brze operacije hvatanja. Stoga provodi operacije velikih razmjera, čiji je nedostatak da mnogi unaprijed znaju kuda će se mirovne snage kretati, pa Karadžić može na vrijeme doznati što se događa."

Hoće li se Karađićevi pristaše početi udaljavati od njega ukoliko budu vidjeli da se obruč oko njega steže? Gospodin Wheeler odgovara: "Mislim da će to biti izglednije, što SFOR bude ulagao veće napore u hvatanje Karadžića. Ako pogledamo slučajeve drugih optuženika za ratne zločine, koji su bili uhvaćeni ili izručeni, vidjet ćemo da su strahovanja od masovnog izljeva bijesa uglavnom uvijek bila neopravdana. Na kraju krajeva, kada je Milošević izručen, demonstracije protiv izručenja u Beogradu bile su prilično slabe. Mislim da bi se isto dogodilo i u slučaju Radovana Karadžića. Što SFOR bude ozbiljniji, to će, po mojem uvjerenju, podrška Karadžiću, čak i u najzabačenijim istočnim krajevima Republike Srpske slabiti, ako ne i potpuno nestati.

Mark Wheeler direktor je ureda Međunarodne skupine za krize u Bosni i Hercegovini. Međunarodne skupina za krize je privatna znanstvena organizacija koja se bavi regionalnim sukobima.

XS
SM
MD
LG